Οι υδατάνθρακες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα απλά σάκχαρα (ζάχαρη, φρουκτόζη κτλ.) είναι απαραίτητα, γιατί παρέχουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για τις καθημερινές του δραστηριότητες και για την ανάπτυξη. Η ζάχαρη, όμως, που συνήθως προσφέρεται μέσω των γλυκισμάτων όπως π.χ. η σοκολάτα, φαίνεται να είναι επιβλαβής για τον παιδικό οργανισμό, αφού αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, τερηδόνας, διαβήτη κτλ.

Αφού λοιπόν η σοκολάτα, ο γλυκός αυτός πειρασμός, περιέχει ζάχαρη, πρέπει να τη δίνουμε στα παιδιά; Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα απλά σάκχαρα απαγορεύονται πριν τα 2 έτη ζωής. Δεν πρόκειται για μία απόλυτη απαγόρευση όπως για παράδειγμα το μέλι στο πρώτο έτος ζωής, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού, αλλά σχετική, δηλαδή συνιστάται η αποφυγή της. Εάν δηλαδή τύχει το παιδί σας π.χ. στους 18 μήνες ζωής, να γλείψει λίγο παγωτό σοκολάτα, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Θα του πλύνετε τα δόντια και… πάμε παρακάτω.
Παιδιά άνω των 2 ετών καλό είναι να λαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα με συχνότητα όχι άνω των 2 – 3 φορών την εβδομάδα. Όσο αφορά στη σοκολάτα, μπορείτε να προσφέρετε μικρή ποσότητα, έως 20γρ (όσο μια μπάρα), ακόμη και κάθε μέρα για τα πιο ενεργητικά παιδιά ή ένα μεγαλύτερο κομμάτι έως 2 – 3 φορές την εβδομάδα. Γενικά προτιμάται η σκούρα σοκολάτα, όμως εάν δεν αρέσει η πικρή γεύση, και η σοκολάτα γάλακτος είναι αποδεκτή. Προσοχή στη χορήγησή της σε παιδιά που έχουν διατροφικές αλλεργίες στο γάλα, στους ξηρούς καρπούς ή τη σόγια.
Η λογική τού να δώσετε σκόπιμα σοκολάτα στο μικρό σας για να τη γνωρίσει, δεν έχει κανένα νόημα. Τα παιδιά, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να αποτελούν ενεργό μέρος της κοινωνίας (γύρω στα 3 έτη), θα έχουν ούτως ή άλλως πολλές ευκαιρίες για να έρθουν σε επαφή με τη σοκολάτα σε γενέθλια, γιορτές κτλ.
Το μυστικό: δεν προσφέρετε τη σοκολάτα, αλλά και δεν την αρνείστε κιόλας. Δεν την αγοράζετε σκόπιμα για να τη δώσετε στο παιδί σας, αλλά εάν θέλει να δοκιμάσει την τούρτα σοκολάτα στα γενέθλια, είναι αποδεκτό.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: