Η οξεία λαρυγγίτιδα είναι μια φλεγμονή του λάρυγγα (όπου βρίσκονται οι φωνητικές χορδές), η οποία οφείλεται κυρίως σε ιούς. Είναι μεταδοτική μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού και συνήθως αφορά παιδιά πριν τα πέντε (5) έτη ζωής. Είναι πιο συχνή στο τέλος του φθινοπώρου και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Συμπτώματα
● Η φλεγμονή και ο ερεθισμός του λάρυγγα επηρεάζουν τη λειτουργία των φωνητικών χορδών, με αποτέλεσμα το παιδί να εμφανίζει έναν ξηρό, παροξυσμικό βήχα με τη χαρακτηριστική χροιά του γαβγίσματος σκύλου (υλακώδης βήχας). Τυπική είναι η εικόνα του παιδιού που ξυπνάει τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες (2-4 π.μ.) από τον βήχα.
● Μπορεί να συνυπάρχει βραχνάδα στη φωνή (έως και προσωρινή απώλεια φωνής) καθώς και ο εισπνευστικός συριγμός, δηλαδή ένας θόρυβος που μοιάζει με σφύριγμα όταν το παιδί παίρνει ανάσα (κάποιες φορές παρατηρείται μόνο κατά το κλάμα).
● Συνήθως προϋπάρχουν για λίγες μέρες  ήπια συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό όπως ρινική καταρροή, πόνος στον φάρυγγα και χαμηλός πυρετός, αλλά κάποια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας ξαφνικά, χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα.
● Γενικότερα το κλάμα και η αναστάτωση του παιδιού εντείνουν τα συμπτώματα.
● Παρότι η εικόνα της λαρυγγίτιδας προκαλεί έντονο φόβο και άγχος στους γονείς, σπάνια συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές.


Φυσική αντιμετώπιση
● Αρχικά προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ψυχραιμία και ηρεμήστε το ήδη αναστατωμένο και ανήσυχο παιδί σας.
● Λάβετε υπόψη πως κάποια παιδιά μπορεί να αισθάνονται καλύτερα στην καθιστή θέση.
● Πολλές φορές τα συμπτώματα βελτιώνονται με την έκθεση στoν δροσερό αέρα και την υγρασία. Μπορείτε να ντύσετε καλά το παιδί σας και να το βγάλετε στο μπαλκόνι, να το πάτε μία βόλτα με το αυτοκίνητο με κατεβασμένο το παράθυρο ή να το βάλετε στο μπάνιο κλείνοντας την πόρτα και αφήνοντας το ζεστό νερό να τρέξει στη μπανιέρα.
● Χορηγήστε τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά φάρμακα, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας.
● Η λήψη ζεστών ροφημάτων κάποιες φορές μπορεί να έχει ανακουφιστική δράση.
● Ακόμα και αν το παιδί έχει καταρροή αποφύγετε τις ρινοπλύσεις, γιατί μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
● Αφού ξεπεραστεί η οξεία φάση, και για τις επόμενες μέρες, διατηρήστε υψηλή την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους που βρίσκεται το παιδί (κυρίως στο παιδικό δωμάτιο κατά τις βραδινές ώρες) με τη χρήση υγραντήρα.
● Φροντίστε να αερίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το δωμάτιο του παιδιού, κυρίως πριν το βάλετε για ύπνο το βράδυ (μπορείτε να αφήσετε λίγο ανοιχτό το παράθυρο για να ανανεώνεται ο αέρας).
● Ενυδατώστε τακτικά το παιδί μέσω της λήψης υγρών, για να μειωθεί η ξηρότητα στον λάρυγγα.
● Μην πιέζετε το παιδί σας για να φάει.
● Μην καπνίζετε στο σπίτι.
● Εάν το παιδί παρουσιάζει συχνά επεισόδια λαρυγγίτιδας, φροντίστε να έχετε διαθέσιμα τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Πότε να πάτε το παιδί στο νοσοκομείο;
● Όταν ο βήχας επιδεινώνεται, παρά τις προσπάθειές σας.
● Όταν το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή το δέρμα του προσώπου και τα χείλη εμφανίζουν σκουρότερο (προς το γκρι-μπλε) χρώμα.
● Όταν το παιδί παρουσιάζει δυσκολία στην κατάποση ή έντονη σιελόρροια.
● Όταν η γενική κατάσταση του παιδιού επιδεινώνεται (λ.χ. είναι υπνηλικό ή ευερέθιστο).

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: