Και πολλές φορές αναρωτιέστε: άραγε μήπως το παιδί μου είναι πολύ μικρό για να καταλάβει την παρατήρησή μου; Μήπως από την άλλη, το “τραυματίσω” με την αυστηρότητά μου; Και έρχεται και αυτό το “τσαχπίνικο” χαμόγελο και σας έχει του.. χεριού του! Μην παρασύρεστε όμως.. όσο χαριτωμένο κι αν είναι το παιδάκι σας, είναι σημαντικό να βάλετε τα όρια που πρέπει από τους πρώτους κιόλας μήνες ζωής.

1) Οι κανόνες και τα όρια πρέπει να είναι απλά, κατανοητά και εφικτά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
2) Επίσης, πάντα πρέπει να του εξηγείτε το γιατί δεν κάνουμε κάτι πχ. μην αγγίζεις τον φούρνο γιατί καίει. Αυτό βοηθά το παιδί σας να καταλάβει καλύτερα τις συνέπειες των πράξεών του.
3) Η ασφάλεια προέχει και γι’αυτό, εάν βρίσκεστε μπροστά σε μία επικίνδυνη κατάσταση, πράξτε χωρίς να δώσετε αρχικά εξηγήσεις.
4) Να έχετε υπομονή. Η προσαρμογή του παιδιού στις καινούργιες καταστάσεις δεν διαφοροποιείται από τη μία στιγμή στην άλλη.
5) Ποτέ μην προσπαθήσετε να μαλώσετε το παιδί σας ή να του επιβάλλετε την άποψή σας χρησιμοποιώντας σωματική βία. Μην ξεχνάτε ότι τα όρια χρησιμεύουν για να εκπαιδεύσετε το παιδί σας και όχι για να το διατάζετε.
6) Γενικά, μείνετε σταθεροί στις αποφάσεις σας, με τις πράξεις σας να ακολουθούν τα λόγια σας. Το γνωρίζω ότι πολλές φορές τείνετε να ενδώσετε, αλλά σκεφτείτε πως παρά τις αντιδράσεις του παιδιού, τα λογικά όρια και οι κανόνες, με αγάπη και σεβασμό απέναντι στο παιδί σας, είναι ό,τι αυτό χρειάζεται για να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: