Το δάγκωμα (μεταξύ των ενηλίκων) αποτελεί την έκφραση μιας απόλυτα επιθετικής συμπεριφοράς. Γι’ αυτό, όταν το παιδί δαγκώνει τον γονιό του, αυτός δυσκολεύεται να ερμηνεύσει με ακρίβεια τη συμπεριφορά του παιδιού.

Γιατί το παιδί δαγκώνει;
Το στόμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα και για τα παιδιά, γιατί μέσω αυτού μιλούν, λαμβάνουν την τροφή τους και γεύονται. Μετά τους τρεις μήνες ζωής, το βρέφος αρχίζει να εξερευνά τον κόσμο που το περιβάλλει πιάνοντας και βάζοντας διάφορα αντικείμενα στο στόμα. Μέχρι και τα διόμιση έτη τα παιδιά δαγκώνουν για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους, για να επικοινωνήσουν με τον γονέα, αλλά και για να εξερευνήσουν την εγγύτητα (πώς αγγιζόμαστε). Μετά τα δύο έτη ζωής όπου τα παιδιά καταλαβαίνουν καλύτερα την έννοια των ορίων, μπορεί συνειδητά να  δαγκώνουν τους γονείς τους εκδηλώνοντας τον θυμό τους, όταν τους απαγορεύουν να κάνουν αυτό που επιθυμούν.

Πώς πρέπει να χειριστείτε το παιδί που δαγκώνει;
• Σε παιδιά μικρότερα των 12 μηνών που συνηθίζουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα, προσφέρετέ τους παιχνίδια όπως λ.χ. κρίκους, για να μην τους στερήσετε την ικανότητα να ανακαλύπτουν. Λάβετε υπόψη πως κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας μπορεί το βρέφος να έχει ιδιαίτερη τάση να δαγκώνει για να ανακουφίσει τα ούλα του.
• Σε μεγαλύτερα παιδιά που δαγκώνουν από θυμό βάλτε όρια, εκφράζοντας την αντίθεσή σας. Τις φορές που το παιδί προσπαθεί να σας δαγκώσει, σταματήστε τη συμπεριφορά του πυροσβεστικά βάζοντας μπροστά την παλάμη σας. Στη συνέχεια εξηγήστε: «φαίνεσαι θυμωμένος, μπορείς να μου πεις τι έχεις χωρίς να δαγκώνεις».
• Προκειμένου να εκπαιδεύσετε το παιδί στην κατάλληλη επικοινωνία κι εγγύτητα ενισχύστε τη θετική εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά τύπου: «θέλω να μου δώσεις ένα φιλί αντί να δαγκώνεις» και δείξτε στο παιδί τι εννοείτε.
• Μην γελάτε και μην θεωρείτε το δάγκωμα ένα χαριτωμένο και διασκεδαστικό παιχνίδι, γιατί παροτρύνετε το παιδί να το επαναλάβει. Εξηγήστε του ότι το δάγκωμα είναι επώδυνο για όποιον το δέχεται και αφήνει σημάδι για αρκετές ημέρες. Με ήρεμο τρόπο πείτε «όχι, δεν πρέπει να δαγκώνεις». Ο τόνος σας δεν πρέπει να είναι επιθετικός, αλλά σταθερός. Να γνωρίζετε ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται καλύτερα τον τόνο της φωνής σε σχέση με το περιεχόμενο της φράσης.

Συμπερασματικά:
Το δάγκωμα στους πρώτους μήνες ζωής αποτελεί μία φυσιολογική συμπεριφορά του παιδιού. Αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα παιδιά δαγκώνουν, αλλά ακόμα και αυτά που το κάνουν, μπορεί να μην χρησιμοποιούν την ίδια ένταση και συχνότητα. Εάν ένα παιδί μετά τα 2-3 έτη ζωής συνεχίζει να δαγκώνει επαναλαμβανόμενα, καλό είναι να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια που είναι υπεύθυνα γι’ αυτήν τη συμπεριφορά του.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: