Οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν να μοιράζονται το δωμάτιό τους με το μωρό τους για το πρώτο έτος ζωής του. Αυτό όντως προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα, το κυριότερο από τα οποία είναι η διευκόλυνση του μητρικού θηλασμού: η μητέρα έχει το μωρό της κοντά, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται πιο άνετα στις ανάγκες και στο κλάμα του και να ενθαρρύνεται να θηλάσει για περισσότερους μήνες, προσφέροντας στο παιδί της τα θαυμαστά οφέλη του μητρικού γάλακτος.

Τελευταία, όλο και περισσότεροι είναι οι γονείς που όχι μόνο επιλέγουν να μοιραστούν το δωμάτιό τους με το παιδί τους, αλλά επιλέγουν να κρατήσουν το μικρό τους στο κρεβάτι τους, μέχρι τη στιγμή που το ίδιο θα αποφασίσει να αποχωριστεί τη γονική αγκαλιά κατά τον ύπνο. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν τους παρακάτω βασικούς κανόνες ασφαλείας:
– Μην καπνίζετε στο υπνοδωμάτιο.
– Μοιραστείτε το κρεβάτι με το μωρό σας μόνο εάν υπάρχει αρκετός χώρος.
– Φροντίστε στο κρεβάτι να μην υπάρχουν πολλά και μεγάλα μαξιλάρια και το στρώμα να μην είναι μαλακό και με βαθουλώματα.
– Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα εφαρμόζει καλά και δεν υπάρχουν χάσματα, όπου μπορεί να παγιδευτεί το κεφάλι του μωρού.
– Εάν έχετε πιεί αλκοόλ, αποφύγετε να κοιμηθείτε στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί σας.
Τα πλεονεκτήματα της συγκοίμησης είναι πολλά τόσο για το παιδί, όσο και για τον γονέα, αλλά δεν πρέπει να αμελούμε και τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στους γονείς. Οι «ιδιαίτερες» στιγμές ανάμεσα σε ένα ζευγάρι δεν μπορούν να ευνοηθούν όταν το μικρό σας, (ακόμα κι αν αυτό κοιμάται του καλού καιρού), βρίσκεται ανάμεσά σας. Το να κοιμάται το παιδί στο κρεβάτι του, αλλά και στο δωμάτιό του, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανεξαρτητοποίησή του και καλό είναι το ορόσημο αυτό να επιτυγχάνεται εγκαίρως, ιδανικά το πρώτο ή το δεύτερο έτος ζωής.
Επίσης, καλό είναι να λάβετε υπόψιν ότι κάποια παιδιά, ενώ αρχικά αποκοιμιούνται στο κρεβάτι τους, στη διάρκεια της νύχτας πηγαίνουν στο κρεβάτι των γονέων, είτε επειδή θέλουν παρέα, είτε επειδή φοβούνται να είναι μόνα τους, είτε επειδή τρομάζουν όταν δουν κάποιον εφιάλτη κτλ. Το αποτέλεσμα και σε αυτήν την περίπτωση είναι να «κατασκηνώνουν» στο γονικό κρεβάτι! Το να τύχει σποραδικά είναι απόλυτα κατανοητό, αλλά αν πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, υποδηλώνει ότι πρέπει να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει τις ανασφάλειες και τις φοβίες του.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: