Τα παιδιά, λόγω της πλαστικότητας του εγκεφάλου τους, έχουν μεγαλύτερη ικανότητα σε σχέση με τους ενήλικες στο να μάθουν μία δεύτερη γλώσσα. Πολλά είναι τα παιδιά που, επειδή συνήθως οι γονείς τους μιλούν διαφορετικές γλώσσες, έρχονται σε επαφή με δύο γλώσσες από τα πρώτα κιόλας έτη της ζωής τους. Ή μάλλον, πιο σωστά, από πριν τη γέννησή τους, από τη στιγμή που από το τρίτο ήδη τρίμηνο της εγκυμοσύνης το έμβρυο έχει αναπτύξει την ικανότητα να ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ηχητικά ερεθίσματα.
Γενικά, όσο νωρίτερα το παιδί έρθει σε επαφή με τις δύο γλώσσες, τόσο πιο εύκολο θα του είναι να εξοικειωθεί με αυτές.


Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου με τη διγλωσσία;

  • Όταν οι γονείς μιλούν στο παιδί ο καθένας στη μητρική του γλώσσα, το ίδιο εξοικειώνεται καλύτερα με τις δύο γλώσσες.
  • Μίλα στο παιδί σου χρησιμοποιώντας τη μητρική σου γλώσσα, επεξηγώντας και περιγράφοντας απλές πράξεις της καθημερινότητας, ακόμα και αν το ίδιο σου φαίνεται πολύ μικρό για να καταλάβει.
  • Χρησιμοποίησε τραγούδια, παραμύθια, παιδικά βιβλία, παιχνίδια, νανουρίσματα, τηλεοπτικά προγράμματα κτλ.
  • Ενίσχυσε τις επαφές του με άλλα δίγλωσσα παιδιά.
  • Μην κοροϊδεύεις το παιδί για τυχόν λάθη του στη χρήση της γλώσσας ή για την προφορά του.

Μην ανησυχείς εάν το παιδί στην ίδια φράση αρχικά χρησιμοποιεί λέξεις και από τις δύο γλώσσες. Επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η εκμάθηση ταυτόχρονα 2 γλωσσών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα λόγου ή ομιλίας στο παιδί. Μία ήπια καθυστέρηση στο λόγο στα δίγλωσσα παιδιά είναι φυσιολογική, αλλά πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, που συν τοις άλλοις, δεν παρατηρείται σε όλα τα παιδιά.

 

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: