Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί μία πολύ κοινή εκδήλωση κατά τους πρώτους μήνες ζωής, που προκαλεί έντονη ανησυχία στους γονείς. Συνίσταται στην επιστροφή (παλινδρόμηση) του γαστρικού περιεχομένου από το στομάχι στον οισοφάγο και συνήθως στην αποβολή του στη συνέχεια από το στόμα, κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα.

Τι είναι οι αναγωγές;
Τις περισσότερες φορές οι «γουλιές» ή αλλιώς αναγωγές αποτελούνται από μικρές ποσότητες ενός διάφανου υγρού που δημιουργείται από τη μίξη του σάλιου με το γάλα, σε απόσταση λίγων λεπτών από το γεύμα. Εάν η αποβολή του γαστρικού περιεχομένου γίνει σε απόσταση ωρών από το γεύμα, το περιεχόμενο αποκτά λευκωπό χρώμα, λόγω της μερικής επεξεργασίας του στο στομάχι κατά την πέψη.

Που οφείλεται η ΓΟΠ;
Η ΓΟΠ οφείλεται στην ανωριμότητα του κατωτέρου οισοφαγικού σφιγκτήρα που διαχωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι, ο οποίος είναι αρκετά χαλαρός, με αποτέλεσμα να επιτρέπει την επιστροφή του γαστρικού περιεχομένου από το στομάχι προς τον οισοφάγο και στη συνέχεια προς τη στοματική κοιλότητα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ΓΟΠ αποτελεί μία φυσιολογική και παροδική εκδήλωση κατά τους πρώτους μήνες ζωής, η οποία επιλύεται αυθόρμητα κοντά στο έτος ζωής, ενώ ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας ωριμάζει προοδευτικά και μπορεί να κλείνει καλύτερα.
Μπορεί όμως να αποτελέσει παλινδρομική νόσο, όταν επηρεάζει τη γενικότερη υγεία και ευεξία του μωρού, οπότε και χρήζει ιδιαίτερης διερεύνησης. Ποια είναι τα εξειδικευμένα συμπτώματα που πρέπει να μας κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου;

 • έντονο κλάμα, πόνος ή δυσφορία κατά τη σίτιση
 • απώλεια ή ανεπαρκής πρόσληψη βάρους
 • παρουσία αίματος στο γαστρικό περιεχόμενο
 • ρουκετοειδείς έμετοι
 • έντονα διαταραγμένος ύπνος
 • δυσκολία κατά την κατάποση, βήχας, άπνοια κτλ

Εάν το μωρό μού ζητήσει έντονα να το βάλω στο στήθος έπειτα από μία αναγωγή μεγάλης ποσότητας, δεν πρέπει να ανησυχήσω. Προσπαθεί απλά να αναπληρώσει με έναν επιπλέον θηλασμό τα υγρά που απέβαλε.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου;
Υπάρχουν κάποιες μικρές στρατηγικές που μπορώ να χρησιμοποιήσω, ώστε να ανακουφίσω το μικρό μου.

 1. Χορηγώ στο παιδί πιο συχνά γεύματα και μικρότερης ποσότητας.
 2. Προσοχή! Δεν υπάρχει καμία σύσταση για διακοπή του μητρικού θηλασμού. Μπορώ απλά να βελτιώσω την τεχνική του θηλασμού, διατηρώντας το κεφάλι του μωρού πιο ψηλά κατά 45˚ σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.
 3. Κρατώ το νεογνό ή το βρέφος στην αγκαλιά μου σε όρθια θέση μετά το γεύμα για 20-30 λεπτά, πριν το τοποθετήσω στο κρεβατάκι του.
 4. Μπορώ να δώσω μία κλίση κατά 30-45˚ στο κρεβατάκι του παιδιού, ανασηκώνοντάς το από την πλευρά της κεφαλής.
 5. Σε κάποιες εξειδικευμένες περιπτώσεις, ειδικά γάλατα ή φαρμακευτική αγωγή που προτείνονται από τον Παιδίατρο μπορούν να βοηθήσουν.
 6. Απευθύνομαι σε κάποιον Ομοιοπαθητικό Παιδίατρο για τη λήψη Ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τα οποία ενισχύουν με φυσικό τρόπο και χωρίς παρενέργειες τον οργανισμό του μωρού μου.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: