Γύρω στους 6 με 7 μήνες ζωής και ενώ το μωρό βρίσκεται στην πρηνή θέση, δηλαδή με την κοιλιά σε επαφή με το πάτωμα, αρχίζει και στηρίζεται στις παλάμες με τους αγκώνες τεντωμένους. Κατ’αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνει τον κορμό του, για να μπορεί στη συνέχεια να υποβαστάξει το βάρος του σώματός του, όταν μπουσουλήσει. Το μπουσούλημα είναι μια δεξιότητα που κατακτάται από τα τελειόμηνα βρέφη γύρω στους 7 με 10 μήνες ζωής, ενώ τα πρόωρα βρέφη μπορεί να την κατακτήσουν με μία μικρή καθυστέρηση.
Το μπουσούλημα αποτελεί μία πολύ σημαντική δεξιότητα για το μωρό. Ενεργοποιεί ταυτόχρονα και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου (το παιδί κινεί ταυτόχρονα το αριστερό χέρι και το δεξί πόδι, τα οποία ελέγχονται από αντίθετα ημισφαίρια), οπότε ενισχύει την ωρίμανση των εγκεφαλικών λειτουργιών. Επίσης, ευνοεί την ανάπτυξη της αίσθησης της αφής και της όρασης και το συντονισμό χεριού-ματιού. Όταν το παιδί μπουσουλάει, ενεργοποιεί σταδιακά τους μύες που είναι υπεύθυνοι για την κατάκτηση στη συνέχεια της όρθιας θέσης, αλλά και για την κατάκτηση άλλων εξειδικευμένων κινήσεων στο μέλλον, όπως είναι η γραφή.
Πολλοί είναι βέβαια οι γονείς που αναφέρουν ότι το μικρό τους δεν μπουσούλησε, αλλά πέρασε κατευθείαν στην όρθια θέση. Υπάρχει επίσης περίπτωση, ιδιαίτερα κατά την πρώτη περίοδο που το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει, να εμφανιστούν διαφορετικά πρότυπα μπουσουλήματος από το κλασικό, όπως πχ προς τα πίσω, προς τα εμπρός αλλά με στήριξη στα οπίσθια ή προς τα εμπρός σέρνοντας τα πίσω άκρα κτλ. Η Παιδίατρός σας είναι αυτή που, εξετάζοντας το μικρό σας, θα σας κατευθύνει ως προς το εάν υπάρχει κάτι το παθολογικό στην ψυχοκινητική του ανάπτυξη.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το μωρό μου να μπουσουλήσει;

Το πιο σημαντικό είναι να μην αγχώνομαι για το πότε θα μπουσουλήσει. Το κάθε πράγμα στον καιρό του! Παίζω μαζί με το παιδί μου στο πάτωμα, τοποθετώντας το σε πρηνή θέση και βάζοντας μπροστά του ένα αγαπημένο του παιχνίδι, παροτρύνοντάς το να το φθάσει. Φροντίζω ώστε το περιβάλλον να είναι ασφαλές και το ντύσιμο του παιδιού να είναι άνετο, για να μπορεί να εξερευνεί με ευκολία το χώρο που το περιβάλλει. Επιλέγω χαλαρά ρούχα, κόβω τις ετικέτες που μπορεί να το ενοχλούν, βγάζω τα καλτσάκια του και εάν η θερμοκρασία το επιτρέπει, του αφαιρώ τα ρούχα και το αφήνω μόνο με την πάνα του. Παιδιά που περπάτησαν χωρίς να έχουν πριν μπουσουλήσει, καλό είναι όταν φθάσουν κοντά στα 2 έτη ή γενικά όταν θα είναι ικανά να ακολουθήσουν απλές οδηγίες, να συμπεριλάβουν το μπουσούλημα στο παιχνίδι τους. Ακόμα και σε αυτήν την ηλικία, το παιδί αποκομίζει σημαντικά οφέλη!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: