Πολύ συχνά, κατά την καθιερωμένη επίσκεψη στην Παιδίατρο, διαπιστώνεται η ύπαρξη κυψελίδας, (ή αλλιώς κεριού), στο αυτί του παιδιού. Άραγε είναι κάτι φυσιολογικό; Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί λόγω της ύπαρξης της κυψελίδας στο αυτί και πότε πρέπει να ανησυχήσετε;
Ας ξεκινήσουμε με κάποιες βασικές γνώσεις ανατομίας. Ο έξω ακουστικός πόρος φέρνει σε επικοινωνία το πτερύγιο του αυτιού με το τύμπανο, που οδηγεί στο μέσο αυτί. Περιέχει αδένες που παράγουν την κυψελίδα, μια καφέ-κίτρινη ουσία, η οποία έχει προστατευτικό ρόλο απέναντι στο τύμπανο και στο μέσο αυτί και η οποία αποβάλλεται φυσιολογικά από τον οργανισμό, με τη βοήθεια της κίνησης του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου από μέσα προς τα έξω.

Η παραγωγή της κυψελίδας δεν προκαλεί συμπτώματα, αφού ο οργανισμός παράγει την ποσότητα που χρειάζεται. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου μπορεί να δημιουργηθεί απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου από βύσμα κυψελίδας και το παιδί να εμφανίσει συμπτώματα όπως πόνο, αίσθημα πληρότητας στο αυτί, μείωση της ακοής, φαγούρα κτλ.. Αυτό οφείλεται συνήθως, είτε στον ιδιαίτερα στενό έξω ακουστικό πόρο που παρουσιάζουν ορισμένα παιδιά, είτε στη λάθος χρήση της μπατονέτας καθαρισμού από τους γονείς. Καλό είναι να απευθυνθείτε στη συνέχεια στην Παιδίατρό σας, η οποία θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα σας παραπέμψει ενδεχομένως σε κάποιο ωτορινολαρυγγολογικό Ιατρείο, για τον καθαρισμό του αυτιού. Η τοπική εφαρμογή σταγόνων χλιαρού ελαιόλαδου ή άλλων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση πριν την επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο, αλλά απαγορεύεται να τα χρησιμοποιήσετε, πριν ενημερώσετε την Παιδίατρό σας.
Για την αποφυγή του σχηματισμού του βύσματος κυψελίδας είναι πολύ σημαντικός ο σωστός καθαρισμός του αυτιού. Μετά το μπάνιο, καθαρίστε καλά το εξωτερικό μέρος του αυτιού, δηλαδή μέχρι την είσοδο του έξω ακουστικού πόρου, με μία πετσέτα. Αποφεύγετε να χρησιμοποιήσετε μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα για βαθύτερο καθαρισμό, διότι μπορεί να τραυματίσετε τον έξω ακουστικό πόρο και να σπρώξετε βαθύτερα την κυψελίδα. Αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της όπως η ίδια γνωρίζει, καλύτερα από τον καθένα μας!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: