Τα παιδιά αρχίζουν να ικανοποιούν τη φυσιολογική περιέργειά τους για την ανακάλυψη του σώματός τους από τους πρώτους κιόλας μήνες ζωής. Πολλά είναι τα παιδιά που ήδη από τη βρεφική ηλικία ασχολούνται, αγγίζουν και εξερευνούν τα γεννητικά τους όργανα. Όταν στη συνέχεια, κατά τη νηπιακή ηλικία, ο γονέας εκπαιδεύει το παιδί του πάνω στην καθαριότητα της γεννητικής περιοχής, το παιδί εξερευνά με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα γεννητικά του όργανα και σταδιακά αντιλαμβάνεται τις διαφορές των δύο φύλων.
Αρχικά, καλό είναι σε παιδιά που «ασχολούνται» ιδιαίτερα με τη γεννητική τους περιοχή να αποκλειστούν και εάν υπάρχουν να θεραπευτούν σχετικές παθολογίες. Μπορεί να συνυπάρχει κάποια ερυθρότητα, πχ παράτριμμα, κνησμός στον πρωκτό λόγω ύπαρξης οξύουρων, φλεγμονή στη βάλανο του πέους (βαλανοποσθίτιδα) στα αγόρια ή κολπικές εκκρίσεις συχνά δύσοσμες, στα κορίτσια.


Να γνωρίζετε επίσης ότι κάποια παιδιά, στη διεργασία της ανακάλυψης του σώματός τους, μπορεί να παρουσιάσουν αυνανισμό. Η αυτοϊκανοποίηση αποτελεί μία φυσιολογική σεξουαλική έκφραση κατά την παιδική ηλικία και ο γονιός δεν πρέπει ούτε να επιπλήξει, αλλά ούτε και να τιμωρήσει, να κοροϊδέψει το παιδί του ή να διακωμωδήσει την πράξη του. Μπορείτε εκείνη τη στιγμή να το απασχολήσετε με κάτι άλλο. Εάν το φαινόμενο είναι κάτι πολύ συχνό, καλό είναι να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι δεν πρέπει να ασχολείται με τα γεννητικά του όργανα εν παρουσία άλλων, χωρίς βέβαια να το κάνετε να ντρέπεται για αυτό που κάνει. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, ο έντονος αυνανισμός μπορεί να αποτελεί έκφραση της καταπίεσης που δέχεται κάποιο παιδί, οπότε καλό είναι να αναθεωρούμε πάντα την αρμονία και την ελευθερία της έκφρασης στο οικογενειακό μας περιβάλλον.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: