Η βρογχιολίτιδα είναι μία ιογενής συνδρομή, ιδιαίτερα συχνή κατά τους χειμωνιάτικους μήνες. Προσβάλλει συνήθως βρέφη, δηλαδή παιδιά κάτω του έτους ζωής, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά ηλικίας μέχρι 2 ετών περίπου.
Συνήθως οι γονείς ή τα αδερφάκια έρχονται αρχικά σε επαφή με τον ιό και στη συνέχεια τον μεταδίδουν στο μωρό, μέσω της αναπνευστικής οδού. Τα αρχικά συμπτώματα είναι η ρινική συμφόρηση και ο βήχας. Κάποια παιδιά μπορούν να παρουσιάσουν ταυτόχρονα και πυρετό. Εάν όμως η ίωση «προχωρήσει», το παιδί μπορεί να εμφανίσει δυσκολία στην αναπνοή.

Πώς θα καταλάβω εάν το μικρό μου παρουσιάζει αναπνευστική δυσχέρεια;
√ εμφανίζει συχνές και γρήγορες αναπνοές
√ κατά την αναπνοή (κυρίως κατά την εισπνοή) είναι ιδιαίτερα εμφανείς οι εισολκές, δηλαδή το κενό που υπάρχει στη βάση του λαιμού και ανάμεσα στα πλευρά
√ η κοιλιά ανεβοκατεβαίνει γρήγορα
√ κατά την εκπνοή «σφυρίζει», παρουσιάζει δηλαδή τον χαρακτηριστικό συριγμό
√ εμφανίζεται πολύ ωχρό ή πολύ κυανό

Τι θα πρέπει να προσέξω στο σπίτι;
Στα μικρά παιδιά, η παράμετρος που χρησιμοποιούμε για να αξιολογήσουμε τη βαρύτητα της νόσου και της αναπνευστικής δυσχέρειας είναι η σίτιση, δηλαδή το πόσο ικανοποιητικά τρέφεται το μωρό σας. Αρχικά, προσπαθήστε να διευκολύνετε το μικρό σας, κάνοντάς του ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, όσες φορές το χρειάζεται. Είναι φυσιολογικό ένα άρρωστο παιδί να μειώσει τη λήψη στερεών τροφών ενώ είναι άρρωστο και κάτι τέτοιο δεν μας ανησυχεί. Συνήθως τα βρέφη που παρουσιάζουν έστω και μία απλή ρινίτιδα θηλάζουν ή λαμβάνουν ξένο γάλα πιο συχνά και σε μικρότερες ποσότητες κάθε φορά απ’ότι συνήθως. Πώς άραγε θα μπορέσετε να αξιολογήσετε εάν το μωρό σας τρέφεται ικανοποιητικά; Μα από την ούρηση! Ελέγξτε τις πάνες του, ώστε να διαπιστώσετε εάν η ποσότητα των ούρων του είναι αρκετά κοντά στην ποσότητα που παρουσίαζε πριν την ασθένεια.

 Πότε πρέπει να νοσηλευτεί το παιδί μου;
Όταν η δυσκολία στην αναπνοή είναι έντονη, με αποτέλεσμα το παιδί να μην μπορεί να σιτιστεί, κρίνεται αναγκαία η νοσηλεία, όπου κυρίως χορηγούνται ενδοφλέβια υγρά και υποστηρικτική αγωγή με οξυγόνο και εισπνοές.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: