Ποιο είναι το σωστό ντύσιμο; Το υπερβολικά προστατευτικό που κάνει τα περισσότερα παιδιά να ασφυκτιούν; Σε καμία περίπτωση! Ντύστε το παιδί σας όπως ντύνεστε και εσείς, τόσο μέσα, όσο και έξω από το σπίτι. Εξαίρεση αποτελεί ο πρώτος μήνας ζωής, κατά τον οποίο το νεογνό χρειάζεται συνήθως μια στιβάδα ρούχων παραπάνω από ότι οι ενήλικες.
Γενικά προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και ρούχα, όταν αυτά έρχονται σε επαφή με το δέρμα του. Αποφεύγετε τα συνθετικά υλικά, καθώς και τα πολύ στενά ρούχα. Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα δεν εμποδίζουν τις κινήσεις του, πχ δεν τραβούν την πάνα ή το εσώρουχο προς τα πάνω μεταξύ των γλουτών ή δεν πιέζουν τα χέρια και τους ώμους προς τα κάτω.
Όταν κοιμάται, σκεπάστε το ανάλογα με την εποχή, με ένα σεντονάκι το καλοκαίρι ή με μια κουβερτούλα τον χειμώνα. Εάν τα πόδια του είναι ιδιαίτερα κρύα, φορέστε του κάλτσες. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του, αγγίζοντας το πίσω μέρος του λαιμού του. Αν είναι ζεστό, νιώθει μια χαρά. Αν είναι ιδρωμένο, αφαιρέστε κάποια ρούχα ή ξεσκεπάστε το λίγο.

Ο νόμος του μέτρου και της ισορροπίας πρέπει να εφαρμόζεται και στο ντύσιμο εκτός σπιτιού. Τις κρύες μέρες του χειμώνα, φροντίζουμε να κρατάμε ζεστά χέρια, πόδια και κεφάλι φορώντας στο παιδί γάντια, ζεστές κάλτσες με άνετες μπότες και σκούφο που να καλύπτει τα αυτάκια του. Ντύστε το πάντα ανάλογα με το πώς νιώθετε εσείς στις συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά κρυώνουν περισσότερο, όταν δεν κινούνται. Κατά διαστήματα ελέγξτε την διάθεσή τους βλέποντας το προσωπάκι τους, πρέπει να δείχνουν χαλαρά και ευχαριστημένα. Εάν στη διάρκεια της βόλτας το μικρό σας ζεσταθεί, αρχίζει να ιδρώνει ή δείχνει δυσφορία και έξαψη, μπορείτε να απομακρύνετε κάποιο από τα ρούχα του. Μην φοβάστε το κρύο και μην «κλειδώνετε» το παιδί σας στο σπίτι. Κανένα παιδί, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται, δεν κινδυνεύει από τον ατμοσφαιρικό αέρα, ιδίως της χώρας μας. Μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν διατρέχουν παιδιά που βρίσκονται διαρκώς σε κλειστούς χώρους και λιγότερο εκείνα που βγαίνουν στο κρύο, αρκεί βεβαίως να μην εκτίθενται ατελείωτες ώρες στο κρύο και να είναι σωστά ντυμένα.
Τις ενδιάμεσες εποχές (άνοιξη και φθινόπωρο) χρησιμοποιήστε ρούχα σε στρώματα, ώστε να μπορείτε να τα βγάζετε ή να τα προσθέτετε, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες μεταβάλλονται ιδιαίτερα αιφνίδια αυτές τις μεταβατικές περιόδους.
Κατά τη διάρκεια των πολύ ζεστών ημερών του καλοκαιριού, φροντίστε να έχετε μαζί μας βαμβακερά φακελάκια ή μπλουζάκια, για να το αλλάζετε αμέσως μόλις ιδρώσει, κυρίως μετά το παιχνίδι. Φορέστε του καπελάκι κάτω από τον έντονο ήλιο και αποφεύγετε τις έντονα ζεστές ώρες.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: