Η φυσιολογική κένωση του εντέρου αποτελεί σημείο υγείας για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής, οι γονείς παρακολουθούν στενά τη συχνότητα και τα χαρακτηριστικά των κενώσεων του βρέφους. Η συχνότητα των κενώσεων στα υγιή παιδιά μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας και εξαρτάται ακόμη από το είδος της διατροφής τους. Τα θηλάζοντα νεογνά τους πρώτους μήνες ζωής παρουσιάζουν κατά μέσο όρο 3 κενώσεις την ημέρα ενώ τα μη θηλάζοντα 2 κενώσεις κατά μέσο όρο ημερησίως.

Τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, το νεογέννητο αποβάλλει το μηκώνιο, κόπρανα κολλώδη σκούρου πράσινου χρώματος, τα οποία αποτελούν το εντερικό περιεχόμενο του εμβρύου κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής. Το μηκώνιο στη συνέχεια αντικαθίσταται από μερικές κενώσεις μεταβατικών κοπράνων, τα οποία είναι λιγότερο κολλώδη, ανοιχτόχρωμα, συνήθως σε αποχρώσεις του πράσινου, του κίτρινου ή του άσπρου. Οι κενώσεις του νεογνού που θηλάζει αποκλειστικά, μετά το 5ο – 6ο 24ωρο ζωής, έχουν κιτρινωπή χροιά και υπόξινη μυρωδιά και μπορεί να περιέχουν “σποράκια”. Συχνά, τα θηλάζοντα νεογνά ενεργούνται μετά από κάθε γεύμα λόγω του γαστρεντερικού αντανακλαστικού.
Οι κενώσεις του νεογνού που τρέφεται με γάλα σκόνη μετά το 5ο – 6ο 24ωρο της ζωής, είναι πολύ πιο σχηματισμένες, αυξημένης σύστασης και το χρώμα τους είναι συνήθως καφέ–κίτρινο ή καφέ–πράσινο. Η μανούλα θα πρέπει να ξέρει ότι οι κενώσεις του μωρού της δεν θα είναι ποτέ ίδιες με τις κενώσεις των άλλων μωρών. Επίσης θα πρέπει να λάβει υπόψην, ότι οι κενώσεις του μωρού της αλλάζουν τόσο στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, όσο και από μέρα σε μέρα. Κάποιες φορές επίσης, μπορεί φυσιολογικά να βρεθούν στην πάνα του μωρού κάποια κομμάτια τροφής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παιδί παρουσιάζει κάποιο θέμα με την πέψη των τροφών. Εάν όμως συστηματικά τα κόπρανα παρουσιάζουν άφθονη ποσότητα βλέννης, κυρίως σε συνδυασμό με αίμα (ακόμα και μικρής ποσότητας), καλό είναι οι γονείς να συμβουλευθούν την Παιδίατρό τους.
Eλέγξτε την πάνα του μωρού σας περίπου 30 λεπτά μετά τα γεύματα. Εάν είναι γεμάτη από ούρα ή κόπρανα πλύνετε τα γεννητικά του όργανα με χλιαρό νερό κάτω από τη βρύση, προσθέτοντας ειδικό σαπούνι για μωρά και με το νερό να κυλάει προς το μέρος του πρωκτού. Ρίξτε άφθονο νερό, ξεπλύνετε το σαπούνι και σκουπίστε τη γεννητική περιοχή με μεγάλη επιμέλεια. Μην καλύπτετε με πάνα ή με κρέμα βρεγμένο δέρμα διότι έτσι δημιουργούνται πολύ καλές συνθήκες για ανάπτυξη παρατρίμματος και μυκήτων. Το σκούπισμα και το καθάρισμα της γεννητικής περιοχής γίνονται πάντα από εμπρός προς τα πίσω, ελαχιστοποιώντας κατ’αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: