Το βλέπετε να κουρνιάζει στην αγκαλιά σας, να ηρεμεί και να χαλαρώνει με τη γνώριμη μυρωδιά του σώματός σας. Η αγκαλιά του γονιού είναι για το μωρό σας η καλύτερη του κόσμου! Η δεύτερη καλύτερη αγκαλιά του κόσμου για το πλασματάκι σας είναι η αγκαλιά του Μορφέα την οποία μπορεί επίσης να απολαμβάνει με τις ώρες… ‘Αλλωστε, όλα τα νεογέννητα κοιμούνται κυριολεκτικά με τις ώρες: συνολικά 16-20 την ημέρα! Εσείς δεν έχετε παρά να σεβαστείτε αυτή του την ανάγκη και να του εξασφαλίσετε ένα ιδανικό περιβάλλον για να κάνει τα πρώτα του γλυκά όνειρα.

– Τοποθετείστε το μωρό σας κατά τον ύπνο σε ύπτια θέση (ανάσκελα).
– Το κρεβατάκι του πρέπει να έχει σκληρό στρώμα και το κατωσέντονο να εφαρμόζει πάρα πολύ καλά σε αυτό.
– Μην τοποθετείτε μέσα στην κούνια παιχνίδια, μαξιλάρια ή άλλα αντικείμενα που δημιουργούν πιθανότητα κινδύνου ασφυξίας ή στραγγαλισμού του μωρού σας.
– Το κεφάλι του πρέπει να είναι ακάλυπτο και τα πόδια του να ακουμπούν στο κάτω μέρος του κρεβατιού (κούνιας).
– Μην τοποθετείτε κοντά στην κούνια αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να πέσουν και να το τραυματίσουν.
– Μάθετε στο μωρό να κοιμάται στην κούνια του και αποφεύγετε μαλακές επιφάνειες όπως ο καναπές και η πολυθρόνα. Επίσης, ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με τη μαμά και τον μπαμπά κατά τους πρώτους μήνες ζωής, κρύβει κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς από πτώσεις, ασφυξία και αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιου θανάτου.
– Τα κάγκελα της κούνιας πρέπει να είναι ψηλά, έτσι ώστε το μωρό να μην κινδυνεύει να πέσει όταν αργότερα στέκεται όρθιο και το κενό μεταξύ τους πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μη μπορεί να χωρέσει το κεφάλι του μωρού ανάμεσά τους.
– Μπορείτε, αρχικά, να έχετε την κούνια κοντά στο κρεβάτι σας για να ανταποκρίνεστε γρήγορα στις ανάγκες του. Καλό είναι να γνωρίζετε πως όταν το μωρό κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του, το ίδιο νιώθει ασφάλεια και ο κίνδυνος του αιφνιδίου βρεφικού θανάτου μειώνεται κατά 50% περίπου. Σιγά σιγά, όταν θα αισθάνεστε πιο ήρεμη και σίγουρη, μετά τον έκτο μήνα ζωής και ιδανικά μέσα στο πρώτο έτος ζωής, καλό θα ήταν να μεταφέρετε την κούνια στο παιδικό δωμάτιο.

Φροντίστε επίσης, να βοηθήσετε το μωρό σας να διαχωρίσει σταδιακά την ώρα του ύπνου και ειδικά τη βραδινή, από την υπόλοιπη περίοδο της ημέρας. Κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, χαμηλώστε τα φώτα και μειώστε τους θορύβους. Επίσης, όταν το μωρό είναι ξύπνιο, τοποθετείτε το σε πρηνή θέση για λίγα λεπτά 2-3 φορές την ημέρα. Αυτό θα το βοηθήσει να ενεργοποιήσει τους μύες της πλάτης και του αυχένα, αλλά και να συνειδητοποιήσει ότι πέρασε η ώρα του ύπνου και έφτασε η ώρα του παιχνιδιού με τη μαμά και το μπαμπά!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: