Κάντε μπανάκι στο μωρό σας καθημερινά ή τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Τις πρώτες ημέρες τις ζωής του μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος, πλύντε το τοπικά, έξω από τη μπανιέρα, με βρεγμένο σφουγγάρι, έτσι ώστε να αποφύγετε να βρέξετε την περιοχή του ομφαλίου λώρου. Ακουμπήστε το μωράκι σας σε μια απαλή και επίπεδη επιφάνεια (π.χ. πάνω σε μια καθαρή πετσέτα). Ετοιμάστε μια λεκάνη με ζεστό νερό και ένα σφουγγαράκι ή ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα. Έχοντας το μωράκι σας καλυμμένο ζεστά, ξεσκεπάστε ένα ένα μέρος του σώματός του και πλύντε το απαλά. Σκουπίστε το πρώτο, καλύψτε το και συνεχίστε στο επόμενο. Αν κατά λάθος βρέξετε την περιοχή του ομφάλιου λώρου, σκουπίστε την με μια πετσέτα. Επιμείνετε στα σημεία του σώματος που λερώνονται περισσότερο, την γεννητική περιοχή και τις πτυχές.

Όταν θα έχει πέσει ο ομφάλιος λώρος, συνήθως μεταξύ 10 ημερών και 3 εβδομάδων μετά τη γέννηση, μπορείτε να του κάνετε το πρώτο του μπανάκι. Το πρώτο μπάνιο του μωρού σας είναι ένα πραγματικό ορόσημο. Σίγουρα θα έχετε άγχος και αγωνία για το πως θα τα καταφέρετε. Τις πρώτες φορές, μέχρι να νιώσετε σίγουρη για τον εαυτό σας, καλό θα είναι να έχετε την βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου. Πολύ πιθανόν το μωράκι σας να κλαίει στα πρώτα μπάνια. Μην ανησυχείτε, απλά αντιδρά στην πρωτόγνωρη αίσθηση του νερού. Όταν το μωρό θα εξοικειωθεί σιγά σιγά και εσείς θα γίνετε πιο πρακτική θα ανυπομονείτε να έρθει η ώρα αυτή! Εξάλλου, τα πλατσουρίσματα στο ζεστό νερό, οι διάφανες φούσκες του αφρόλουτρου και η υπέροχη μυρωδιά από το σαμπουάν είναι για τα μωρά μια από τις πρώτες απολαύσεις που βιώνουν. Με το μπάνιο χαλαρώνουν, ηρεμούν και φυσικά μοσχομυρίζουν!
Καλό είναι το μπάνιο του μωρού να γίνεται σταθερά την ίδια ώρα, καλύτερα νωρίς το βράδυ, πριν από το τελευταίο γεύμα. Κατ’αυτόν τον τρόπο το μπάνιο θα το βοηθάει να χαλαρώνει και θα σηματοδοτεί για το μικρό σας την έναρξη της περιόδου ηρεμίας, του ύπνου.

Πριν το μπάνιο:
– Φροντίστε η θερμοκρασία δωματίου να κυμαίνεται στους 25°C (με κλειστά παράθυρα) για να μην κρυώνει το μωρό ούτε πριν ούτε μετά το μπάνιο του.
– Συγκεντρώστε όλα τα πράγματα που θα χρειαστείτε κοντά στη μπανιέρα, ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθείτε κατά τη διάρκεια του μπάνιου και αφήσετε το μωράκι μόνο του.
– Γεμίστε τη μπανιέρα με πέντε-επτά εκατοστά νερό, για μωρά μέχρι έξι μηνών. Για μεγαλύτερα παιδιά, μη γεμίζετε ποτέ τη μπανιέρα με νερό πάνω από τη μέση τους, όταν κάθονται. Το νερό θα πρέπει να είναι ζεστό και όχι καυτό (ιδανική θερμοκρασία στους 32°C). Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο να έχετε θερμόμετρο που να μετρά τη θερμοκρασία του νερού. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του με τον αγκώνα σας (όχι με τα δάχτυλα σας, γιατί έχουν συνηθίσει το ζεστό νερό.)

Κατά τη διάρκεια του μπάνιου:
– Μη βάζετε ποτέ το μωρό σας στη μπανιέρα όσο τρέχει ακόμη το νερό. Η θερμοκρασία μπορεί να αλλάξει απότομα ή η μπανιέρα μπορεί να γεμίσει πιο πολύ από ό, τι θέλετε.
– Για παιδιά άνω των 6 μηνών που διατηρούν την καθιστή θέση, βάλτε στον πάτο της μπανιέρας αντιολισθητικά πατάκια.
– Χειριζόμαστε το μωρό με αργές, σταθερές κινήσεις, υποβαστάζοντας πάντα την κεφαλή και κρατώντας το γερά, ώστε να του μεταδίδουμε σιγουριά και αίσθηση ευεξίας.
– Καθαρίστε με επιμέλεια ιδιαίτερα τις εξής περιοχές:
Την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα και την περιοχή της πάνας.
Τις παλάμες και τα πέλματα, ακόμη και ανάμεσα στα δάχτυλα.
Τον λαιμό, την περιοχή πίσω από τα αυτιά και τις μασχάλες.
Τις πτυχές του δέρματος πίσω από τα γόνατα, τους αγκώνες και τους γλουτούς.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν κάνετε μπάνιο στο μωράκι σας είναι να μην το αφήνετε ποτέ μόνο του. Τα μωρά μπορεί να κινδυνεύσουν ακόμη σε πολύ λίγο νερό, στο χρόνο που θα σας πάρει να απαντήσετε στο τηλέφωνο ή να ανοίξετε την εξώπορτα. Μην το ρισκάρετε. Αν πρέπει να απομακρυνθείτε, τυλίξτε το μικρό σας και πάρτε το μαζί σας.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: