Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο πότε το βρέφος θα καθίσει μόνο του και στο πότε θα μπορέσει να διατηρήσει την καθιστή θέση. Συνήθως το βρέφος διατηρεί την καθιστή θέση γύρω στους έξι μήνες ζωής, εάν κάποιος άλλος το τοποθετήσει καθιστό. Στη συνέχεια και κοντά στον όγδοο με ένατο μήνα ζωής, μπορεί από οποιαδήποτε άλλη θέση να μεταβεί μόνο του στην καθιστή θέση και να τη διατηρήσει.

Επειδή πολλοί γονείς με ρωτάτε, πριν τον έκτο μήνα ζωής μπορείτε να τοποθετήσετε για λίγο το μωρό σας καθιστό χωρίς να του προκαλέσετε κάποια βλάβη στη σπονδυλική του στήλη. Είναι απαραίτητο βέβαια να φροντίσετε την ασφάλειά του στηρίζοντάς το κατάλληλα, από τη στιγμή που αδυνατεί ακόμα να διατηρήσει μόνο του την καθιστή θέση και τείνει να πέφτει, είτε προς τα μπροστά, είτε στο πλάι.
Μεταξύ έκτου και όγδοου μήνα όπου το βρέφος διατηρεί την καθιστή θέση μόνο αν κάποιος άλλος το τοποθετήσει καθιστό, μπορείτε να το βάλετε καθιστό τόσο στο καρότσι για τη βόλτα όσο και στο καρεκλάκι φαγητού. Όσο αφορά στο παιχνίδι, καλό είναι να ενισχύσετε το ελεύθερο παιχνίδι τοποθετώντας το μωρό μπρούμυτα, στο πάτωμα. Όταν τοποθετείτε το μωρό στην καθιστή θέση για το παιχνίδι, περιορίζετε την ελεύθερη κινητικότητά του και άρα δεν του δίνετε τη δυνατότητα να γυρίσει, να συρθεί και άρα να κατακτήσει δεξιότητες που ακολουθούν, όπως το να φτάσει μόνο του στην καθιστή θέση. Επίσης, περιορίζετε την αυτονομία του, δημιουργώντας του λανθασμένα την εντύπωση πως, όπως η παρέμβασή σας είναι απαραίτητη για να «μπει» στην καθιστή θέση, θα είναι απαραίτητη και για να «βγει» από αυτήν τη θέση. Εξάλλου, το να αφήνετε το μωρό να παίζει ελεύθερο στο πάτωμα αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή, αφού δεν έχει ακόμααναπτύξει τους κατάλληλους μηχανισμούς για να προστατευτεί από την πτώση. Συμπερασματικά, είναι διαφορετικό να τοποθετείτε εσείς το παιδί σε μια θέση, από το να την κατακτήσει μόνο του. Μην βιάζεστε, αλλά δώστε τον χρόνο στο παιδί σας να αναπτυχθεί ακολουθώντας τους δικούς του ρυθμούς!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: