(σε συνεργασία με τον Οφθαλμίατρο Κωνσταντίνο Καΐάφα)

Η έκθεση στον ήλιο, παρά τα πολλαπλά της οφέλη για τα παιδιά, μπορεί να έχει και βλαβερές επιδράσεις στην υγεία τους λ.χ. στα μάτια τους. Η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο μάτι ξεκινάει με τη γέννηση και συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ζωής (έως και το 80% της συνολικής έκθεσης των ματιών μας στο υπεριώδες φως γίνεται πριν την ηλικία των 20 ετών). Αυτό οφείλεται σε δυο βασικές ανατομικές ιδιαιτερότητες των οφθαλμών των παιδιών και των εφήβων: το μέγεθος της κόρης των παιδιών που είναι μεγαλύτερο από των ενηλίκων, καθώς και ο κρυσταλλοειδής φακός που είναι διαυγέστερος στην παιδική ηλικία, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η είσοδος μεγαλύτερου ποσοστού φωτός στις βαθύτερες οφθαλμικές δομές. Άρα, η χρήση των γυαλιών ηλίου στην παιδική ηλικία όχι απλά δεν είναι υπερβολική, αλλά… είναι απαραίτητη!

Από ποια ηλικία μπορώ να αγοράσω γυαλιά;
Δεν υπάρχει κάποιο κατώτερο ηλικιακό όριο πάνω από το οποίο επιτρέπεται η χρήση των γυαλιών ηλίου στα παιδιά. Η χρήση γυαλιών ηλίου συστήνεται ακόμα και από το πρώτο έτος ζωής, όταν το παιδί εκτίθεται σε έντονη ηλιοφάνεια.

Τι γυαλιά να αγοράσω;

  • Η αγορά πρέπει να γίνεται από καταστήματα οπτικών και όχι από πλανόδιους πωλητές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κρύσταλλα φέρουν την ένδειξη CE (ότι δηλαδή πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αλλά και ότι η ένδειξη αυτή είναι αληθής και όχι πλαστή.
  • Δεν είναι υποχρεωτικοί οι σκούροι φακοί, αλλά σημαντικό είναι να υπάρχουν ενσωματωμένα στους φακούς τα κατάλληλα φίλτρα, η ύπαρξη των οποίων πρέπει να αναγράφεται. Η πιο σημαντική σήμανση είναι η λεγόμενη “UV-400”, η οποία υποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο γυαλί ηλίου διαθέτει κατάλληλα φίλτρα, που δεν επιτρέπουν να εκτεθεί ο οφθαλμός στην επιβλαβή ακτινοβολία του υπεριώδους φάσματος (πρακτικά το υπεριώδες φως εκτείνεται σε μήκη κύματος κάτω των 400nm).
  • Τέλος, έχει σημασία και η επιλογή σωστού σκελετού, ανάλογα με την ηλικία, το σχήμα, το μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες του προσώπου του κάθε παιδιού. Σημαντικό είναι να εφαρμόζει σωστά ώστε να μην προσπίπτουν στον οφθαλμό αχτίδες ηλίου ούτε από τα πλαϊνά μέρη του γυαλιού. Η επιλογή χρωματιστών, ελαφριών και μοντέρνων σκελετών από τα ίδια τα παιδιά σας διευκολύνουν κατά πολύ την αποδοχή τους!

Πότε να χρησιμοποιήσω τα γυαλιά;
Το παιδί πρέπει να βάζει τα γυαλιά ηλίου όταν εκτίθεται έντονα στην ηλιακή ακτινοβολία (σε εξωτερικούς χώρους με έντονη ηλιοφάνεια) ή όπου υπάρχουν αντανακλάσεις της ακτινοβολίας που προσπίπτουν στους οφθαλμούς (λ.χ. κοντά σε πισίνα, κάτω από την ομπρέλα σε έντονη ηλιοφάνεια). Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν τα μικρά σας ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους λόγω της έντονης ηλιοφάνειας, γιατί τα ίδια μπορεί να μην σας εκφράσουν την ενόχλησή τους!

 

 

 

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: