Γιατρέ, μου έπεσε το παιδί!
Σχεδόν κάθε βδομάδα λαμβάνω τηλεφωνήματα από γονείς τρομοκρατημένους, γιατί το παιδί τους έπεσε από το κρεβάτι, τον καναπέ, την αλλαξιέρα ή το καρεκλάκι του. Ευτυχώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο φόβος τελειώνει με μία απλή επίσκεψη στο ιατρείο και με τον καθησυχασμό των γονιών.
Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι το ύψος της πτώσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση. Δεν είναι το ίδιο το παιδί σας να χάσει την ισορροπία του και να πέσει ενώ κάνει τα πρώτα του βήματα, από το να πέσει π.χ. από το καρεκλάκι του. Όσο μεγαλύτερο το ύψος, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Γι’ αυτό και χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε παράθυρα και μπαλκόνια.
Επίσης στα μέσα μεταφοράς, λόγω της μεγάλης ταχύτητας, το παιδί διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο(σκεφτείτε άρα τον προστατευτικό ρόλο που παίζει το κράνος π.χ. στο ποδήλατο!).

Με βάση την εμπειρία μου, οι πιο συχνές πτώσεις συμβαίνουν από το κρεβάτι και τον καναπέ. Ο γονέας είναι πεπεισμένος ότι όλα είναι υπό έλεγχο, από τη στιγμή που το παιδί κινείται ελάχιστα. Δεν έχει όμως λάβει υπόψη του πως το παιδί του κατακτά κινητικές δεξιότητες με ταχύτητα… φωτός, μέσα σε ημέρες/εβδομάδες. Το βρέφος που χτες δεν γυρνούσε από ανάσκελα μπρούμυτα, σήμερα το κάνει. Το βρέφος που χτες δεν μπουσουλούσε, σήμερα αλωνίζει όλο το σπίτι.
Επικίνδυνη είναι και η αλλαξιέρα. Ο γονιός σκύβει για δευτερόλεπτα για να πιάσει την πάνα και… μπουμ! Καλό είναι να έχετε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα, πριν προχωρήσετε στην αλλαγή της πάνας. Εάν στην πορεία διαπιστώσετε πως έχετε ξεχάσει κάτι, απομακρυνθείτε για να το πάρετε παίρνοντας και το παιδί μαζί σας, ακόμα και αν η απόσταση είναι μικρή. Το ένα δευτερόλεπτο σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να κάνει τη διαφορά!
Όσοι έρχεστε στο ιατρείο μου σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει πως όταν απομακρύνομαι από το εξεταστικό κρεβάτι, ΠΑΝΤΑ εφιστώ την προσοχή σας, για να μην πέσει το μικρό σας!
Γενικά να γνωρίζετε πως όταν απομακρύνεστε, η ιδανική θέση για το παιδί σας είναι το πάτωμα. Και να χάσει την ισορροπία του, η πτώση θα είναι από ελάχιστο ύψος. Εξάλλου το πάτωμα αποτελεί και το ιδανικό μέρος όπου το παιδί μπορεί να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: