Όταν ένα νεογνό φθάνει στον κόσμο μας, καταλαμβάνει έναν πολύ μεγάλο χώρο, τόσο στην καρδιά των γονιών του, αλλά και στο… δωμάτιό τους. Όντως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι γονείς επιλέγουν να τοποθετήσουν αρχικά την κούνια του μωρού τους στο δωμάτιό τους. Είναι κάτι που διευκολύνει τη σίτιση του μωρού, αλλά και τους δημιουργεί ασφάλεια, γιατί έτσι μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες του. Εκτός από τους γονείς που αποφασίζουν να ακολουθήσουν το δρόμο της συγκοίμησης, οι υπόλοιποι, κάποια στιγμή συνήθως μετά τους 6 μήνες – 1 έτος ζωής του παιδιού, θεωρούν ότι το μικρό τους μεγάλωσε αρκετά για να το μεταφέρουν από το δικό τους δωμάτιο στο δικό του, ξεχωριστό δωμάτιο. Σίγουρα η απόσταση αυτή μεταξύ γονέων και παιδιού, ακόμα και για λίγα μέτρα, δημιουργεί έντονη ανησυχία στους γονείς, κυρίως για το πώς το μικρό τους θα αποδεχτεί την αλλαγή και θα προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Συνήθως, όσο πιο μικρό είναι ηλικιακά το παιδί, τόσο πιο εύκολα θα αποδεχτεί τη μετάβαση αυτή.

Με ποιον τρόπο όμως μπορείτε να το βοηθήσετε να αποκτήσει σταδιακά οικειότητα με τον καινούργιο χώρο, ώστε να γίνει πιο εύκολη η όλη διαδικασία;
♦ Σημαντικό είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ο στόχος δεν είναι ο ύπνος, να προσφέρετε στο μικρό σας διασκεδαστικές δραστηριότητες στο παιδικό δωμάτιο: χορέψτε μαζί, παίξτε μαζί στο πάτωμα, αφήστε το να ανοίξει και να αναδιοργανώσει τα συρτάρια! Προσοχή: η κούνια/παιδικό κρεβάτι χρησιμεύει μόνο για τον ύπνο και όχι για παιχνίδι!
♦ Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να βάλετε το μικρό σας για έναν τουλάχιστον υπνάκο στο δικό του δωμάτιο.
♦ Πριν προχωρήσετε στην οριστική αλλαγή, προετοιμάστε το παιδί σας για τον βραδινό ύπνο στο δικό του δωμάτιο: αλλάξτε του την πάνα, φορέστε του τις μπιτζάμες, διαβάστε του ένα παραμύθι, αγκαλιάστε το και σβήστε τα φώτα. Στη συνέχεια μεταφέρετέ το  για να αποκοιμηθεί στο δικό σας δωμάτιο. Το παιδί λαμβάνει το μήνυμα ότι το νέο του περιβάλλον είναι ασφαλές και το συνδυάζει με τις αγκαλιές και την προετοιμασία προ ύπνου.
♦ Εάν έχετε σκοπό να μεταφέρετε το μικρό σας από την κούνια σε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι, μη επιχειρήσετε και τις δύο αλλαγές μαζί. Πρώτα μεταφέρετε το παιδί στον καινούργιο του χώρο και βεβαιωθείτε ότι έχει προσαρμοστεί. Στη συνέχεια, αντικαταστήστε την κούνια με το μεγαλύτερο κρεβάτι.

 

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: