Το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έρχεται σε επαφή μόνο με το αμνιακό υγρό, ενώ τους πρώτους μήνες ζωής μόνο με το γάλα. Με την εισαγωγή των στερεών τροφών, η πέψη και η επεξεργασία των τροφών προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται διαφοροποίηση και στις κενώσεις.
ΧΡΩΜΑ: με την εισαγωγή των στερεών τροφών το χρώμα των κενώσεων γίνεται πιο σκούρο και διαφοροποιείται από κίτρινο-μουσταρδί σε καφέ.
ΟΣΜΗ: γίνεται πιο έντονη και πιο … δυσάρεστη!
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ: ο αριθμός των κενώσεων μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, αν και στα περισσότερα βρέφη μειώνεται.
ΣΥΣΤΑΣΗ: ενώ το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με γάλα, οι κενώσεις του τείνουν να είναι προς υδαρείς (όχι διαρροϊκές). Μετά την εισαγωγή των στερεών τροφών, οι κενώσεις παρουσιάζουν πιο αυξημένη σύσταση και είναι αρκετά σχηματισμένες, σαν την πλαστελίνη.


Χαρακτηριστικά, η εισαγωγή των στερεών τροφών αποτελεί την πρώτη περίοδο της ζωής του βρέφους όπου συχνά τείνει προς τη δυσκοιλιότητα, παρουσιάζει δηλαδή κόπρανα αυξημένης σύστασης, πολλές φορές σκληρά και σαν μπαλάκια και κενώσεις μειωμένης συχνότητας. Γι’αυτό και η σωστή ενυδάτωση, δηλαδή η λήψη υγρών, είναι τόσο σημαντική όσο και η λήψη των στερεών τροφών. Παρόλο που συχνότερα τα βρέφη με την εισαγωγή των στερεών τροφών εμφανίζουν δυσκοιλιότητα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις διαρροϊκών κενώσεων ή κενώσεων με πρόσμιξη αίματος και βλέννης, οι οποίες χρήζουν διερεύνησης.
ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΡΟΦΗΣ: αποτελεί μία από τη μεγαλύτερη ανησυχία των γονιών, όσον αφορά στις κενώσεις του μωρού τους. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι η ύπαρξη κομματιών τροφής στις κενώσεις δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ό,τι δεν απορροφά το γαστρεντερικό σύστημα φυσιολογικά αποβάλλεται με τις κενώσεις.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: