” Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζω το παιδί μου; “

Μα.. όσο πιο συχνά μπορώ!

Ισχύει; ΟΧΙ. Μεγάλο λάθος.
Σας το λέει κάποια που η δουλειά της αφορά στην αξιολόγηση της ανάπτυξης του παιδιού.

Η τελευταία σκέψη που πρέπει να απασχολεί τον κάθε γονιό είναι ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ του παιδιού του.
Υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις (πχ πρόωρα μωρά, παιδιά με κάποιες σπάνιες νόσους, παιδιά που σιτίζονται παρεντερικά…) όπου μεταξύ άλλων, το βάρος είναι μία από τις παραμέτρους που πρέπει να αξιολογείται συχνά, ίσως ακόμα και από τον γονέα.
Για τα υπόλοιπα παιδιά όμως, η υγεία του παιδιού δεν καθορίζεται μόνο από το βάρος, αλλά από ένα σύνολο παραμέτρων. Για αυτό και ο γονέας δεν πρέπει να προσηλώνεται στο βάρος του παιδιού του, αξιολογώντας την υγεία του μόνο με αυτόν τον τρόπο.
Αφήστε το έργο της εκτίμησης της υγείας του παιδιού σας στην Παιδίατρο, η αξιολόγηση της οποίας είναι συνολική και ολοκληρωμένη.

Πώς μπορείτε όμως πρακτικά να ελέγξετε το βάρος του παιδιού σας?
“Μπουκώνοντας” με το ζόρι το πολύ αδύνατο παιδί?
Ή μήπως αναγκάζοντας το “γεματούλι” παιδί να λιμοκτονίσει?
Όχι. Το μόνο που θα πετύχετε με τους υπερβολικούς ελέγχους είναι το παιδί να χάσει τον έλεγχο του βάρους του ή το πιο πιθανό, με το πέρασμα των ετών, να αποκτήσει έναν υπερβολικό έλεγχο του βάρους του, ο οποίος θα μπορούσε να εκφραστεί με διατροφικές διαταραχές που εκδηλώνονται κοντά στην εφηβική περίοδο.
Άρα, τι πρέπει να κάνετε;
Αρχικά, πρέπει να απομακρύνετε την προσοχή του παιδιού από το συνεχή έλεγχο του βάρους του. Είναι πολύ πιο εποικοδομητικό να προάγετε καθημερινά μία σωστή και υγιεινή διατροφή, διασφαλίζοντας την υγιή σχέση του παιδιού σας με την τροφή, αλλά και με.. εσάς τους ίδιους, από τη στιγμή που εσείς του παρέχετε την τροφή, αλλά και το διατροφικό μοντέλο που θα ακολουθήσει.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: