Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, παρατηρείται μια φυσιολογική μείωση του βάρους του νεογνού κατά 6-10%. Στη συνέχεια, το βάρος αυξάνεται σταδιακά και φτάνει στα αρχικά επίπεδα, συνήθως γύρω στην 10η ημέρα ζωής. Καλό είναι να γνωρίζετε, ότι με βάση πρόσφατα νέα δεδομένα, το 14% των νεογνών που έρχονται στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό και το 24% αυτών που γεννιούνται έπειτα από καισαρική, ανακτούν φυσιολογικά το βάρος γέννησής τους μετά τις 2 εβδομάδες και μέσα στον πρώτο μήνα ζωής. Επίσης, το βάρος του βρέφους διπλασιάζεται γύρω στον 4ο με 5ο μήνα ζωής και συνήθως τριπλασιάζεται με τη συμπλήρωση του 1ου χρόνου. Το νεογνό κατά τη γέννησή του έχει μήκος γύρω στα 50 εκατοστά. Μέσα στο πρώτο έτος ζωής, το μήκος αυξάνεται κατά 25-30 εκ, δηλαδή κατά 50% περίπου.
Λάβετε υπόψιν, ότι ο ρυθμός αύξησης σε βάρος και ύψος δεν είναι συνεχής! Παρουσιάζει διακυμάνσεις χωρίς περιοδικότητα και γι αυτό, η «στασιμότητα» που μπορεί να διαπιστωθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν αποδίδεται υποχρεωτικά σε κάτι παθολογικό.
Η Παιδίατρός σας, ελέγχοντας την ανάπτυξη του μωρού σας, θα μπορέσει να διαπιστώσει ενδεχόμενη ανεπαρκή ανάπτυξη, δίνοντας τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες για περαιτέρω διερεύνηση.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: