Καλό είναι το μικρό σας να αποχωριστεί την πιπίλα κοντά στα δεύτερα γενέθλιά του. Αν η πιπίλα παραμείνει περισσότερο καιρό, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να προκαλέσει ορθοδοντικά και οδοντιατρικά προβλήματα. Άραγε, ποιος είναι ο κατάλληλος και ο πιο ανώδυνος τρόπος για να απαλλαγείτε από την πιπίλα; Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένος. Εξαρτάται από το παιδί. Κάποια παιδιά απλά δέχονται ότι η πιπίλα τους χάθηκε και κάποια άλλα αρνούνται να κοιμηθούν χωρίς αυτή.

Χρήσιμες συμβουλές:
● Αρχικά συζητήστε με το παιδί σας και εξηγήστε του με απλό λεξιλόγιο που ταιριάζει στην ηλικία του τη σημασία που έχει το να “κόψει” έγκαιρα την πιπίλα.

● Περιορίστε τον χρόνο που επιτρέπετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί την πιπίλα. Σταδιακά επιτρέψτε του τη χρήση της μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου και όταν εσείς θεωρείτε πως είναι απαραίτητη.

● Δοκιμάστε να κρύψετε απότομα την πιπίλα, λέγοντάς του ότι χάθηκε (μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα σε μικρότερα παιδιά). Παροτρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να αφήσουν τη πιπίλα τους σε ένα συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι, ώστε να τη βρει η νεράιδα των δοντιών και να την πάρει, χαρίζοντάς τους κάποιο βραβείο.

● Αντικαταστήστε με άλλα μέσα την ανακούφιση που παρέχει η πιπίλα όταν το παιδί είναι εκνευρισμένο και κλαίει, όπως με μία ζεστή αγκαλιά, με τα αγαπημένα του παιχνίδια ή με ένα “νάνι” την ώρα που κοιμάται.

● Περιορίστε την ανία του παιδιού σας, που πιθανόν να αποτελεί και μία αιτία για την οποία αναζητά την πιπίλα, με το να το στρέφετε σε κάποια ευχάριστη δραστηριότητα για να το κρατάτε απασχολημένο.

● Στην αρχή της προσπάθειας δώστε επιλογές στο παιδί σας. Πείτε του πως μπορεί να επιλέξει εκείνο πότε θα χρησιμοποιεί την πιπίλα και σταδιακά περιορίστε αυτές τις επιλογές.

● Παρέχετε υποκατάστατα για να κρατάτε το στόμα του απασχολημένο, όπως π.χ. το να το παροτρύνετε να τραγουδήσει ή να φάει ένα σνακ.

● Επαινέστε το παιδί σας όταν αφήνει στην άκρη την πιπίλα του και πείτε του πόσο περήφανοι είσαστε που επιτέλους μεγαλώνει.

● Επινοήστε παραμύθια ή ιστορίες, όπου ο κεντρικός ήρωας σταματά τη χρήση της πιπίλας.

● Κάνετε μία μικρή γιορτή για να αποχαιρετίσετε την πιπίλα.

● Καλό είναι βέβαια να γνωρίζετε, ότι για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθειά σας, όλοι μέσα στο σπίτι πρέπει να έχουν τον ίδιο ακριβώς στόχο: το κόψιμο της πιπίλας!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: