Το παιδί σου μέρα με τη μέρα μεγαλώνει και διαμαρτύρεται συχνά για διάφορους πόνους στο σώμα του. Πώς θα αναγνωρίσεις εάν πρόκειται για άλγη ανάπτυξης και πότε πρέπει να ανησυχήσεις;
Τα άλγη ανάπτυξης είναι πιο συχνά στα ηλικιακά διαστήματα μεταξύ 3 και 5 ετών και 8 και 12 ετών. Χαρακτηριστικά, το παιδί αισθάνεται πόνο που αφορά σε κάποια μυϊκή ομάδα κυρίως στα κάτω άκρα, συχνότερα στους μηρούς, στις γαστροκνημίες και στην οπίσθια επιφάνεια του γόνατος. Η αιτιολογία τους είναι άγνωστη, μία πιθανή ερμηνεία είναι ότι οφείλονται στην καταπόνηση των κάτω άκρων, λόγω της έντονης σωματικής δραστηριότητας του παιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο πόνος εντοπίζεται σε μία σχετικά εκτεταμένη περιοχή και όχι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, δεν αυξάνει με την πίεση τοπικά, μπορεί να αλλάξει θέση και εξαφανίζεται αυτόματα, χωρίς τη χρήση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Η ένταση και ο χαρακτήρας του πόνου ερμηνεύονται διαφορετικά από το κάθε παιδί, αφού η ανοχή στον πόνο είναι κάτι προσωπικό που διαφέρει από παιδί σε παιδί. Τα άλγη ανάπτυξης είναι πιο συχνά κατά τις βραδινές ώρες, είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου και μπορούν να προκαλέσουν την αφύπνιση του παιδιού. Μπορείς να προσφέρεις ανακούφιση στο παιδί σου κάνοντάς του μαλάξεις ή τοποθετώντας ένα ζεστό επίθεμα στην άλγουσα περιοχή.
Πότε πρέπει να ανησυχήσεις και να απευθυνθείς στην Παιδίατρό σου;

  • Όταν ο πόνος εμφανίζεται τις πρωινές ώρες.
  • ‘Όταν ο πόνος εντοπίζεται σε κάποια άρθρωση, ειδικά όταν συνοδεύεται από τοπικά συμπτώματα όπως ερυθρότητα και πρήξιμο.
  • Όταν ο πόνος προκαλεί χωλότητα βάδισης.
  • Όταν ο πόνος είναι ιδιαίτερα επίμονος και δεν υποχωρεί εύκολα.
  • Όταν ο πόνος παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού.
  • Όταν ο πόνος συνοδεύεται από γενικευμένα συμπτώματα όπως πυρετό, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, αίσθημα κόπωσης κτλ.

Η διάγνωση του άλγους ανάπτυξης από την Παιδίατρο είναι μία διάγνωση που τίθεται εξ αποκλεισμού άλλων παθήσεων που εμφανίζονται με παραπλήσια κλινική εικόνα. Η κλινική εξέταση και η λήψη του ιστορικού τις περισσότερες φορές αρκούν για τη διαφοροδιάγνωση, χωρίς να είναι απαραίτητος κάποιος απεικονιστικός ή εργαστηριακός έλεγχος. Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι πρόκειται για κάτι παροδικό και παρόλο που αφορά σε παιδιά, τα οποία βρίσκονται στην ανάπτυξη, δεν επηρεάζει αρνητικά την ίδια την ανάπτυξή τους!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: