Η θέση του ύπνου για το μωρό προκαλεί έντονη ανησυχία στους γονείς. Κι αν μου πνιγεί; Κι αν δεν μπορεί να ανασάνει; θα το ακούσω εάν έχει κάποια δυσκολία να αναπνεύσει; Και τι πρέπει να κάνω; Άρα ποια είναι η ιδανική θέση για το μωρό κατά τον ύπνο και γιατί;
Παρατηρώντας με λεπτομέρεια την παραπάνω φωτογραφία, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο ιδανική είναι η ύπτια θέση ύπνου για το μωρό, από τη στιγμή που η τραχεία, (που ανήκει στις αναπνευστικές οδούς), βρίσκεται πάνω από τον οισοφάγο (γαστρεντερικό σωλήνα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην ύπτια θέση, όταν το παιδί παρουσιάζει παλινδρόμηση και το γαστρικό περιεχόμενο ανεβαίνει από το στομάχι προς τη στοματική κοιλότητα μέσω του οισοφάγου, να μην εισέρχεται στην τραχεία, αλλά είτε να επιστρέφει στο στομάχι, είτε να βγαίνει από το στόμα, διατηρώντας ελεύθερες τις αναπνευστικές οδούς.
Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στην πρηνή θέση (μπρούμυτα). Η τραχεία βρίσκεται κάτω από τον οισοφάγο, άρα το γαστρικό περιεχόμενο μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να εισέλθει στην τραχεία και το μωρό να πνιγεί. Βέβαια να τονίσουμε πως η επιγλωττίδα, που βρίσκεται στο άνω μέρος της τραχείας, έχει προστατευτικό ρόλο, αφού κλείνει αυτόματα όταν το μωρό καταπίνει ή όταν του έρχεται εμετός, ώστε το γαστρικό περιεχόμενο να μην εισέλθει στην τραχεία.
Μετά συνήθως τον τέταρτο μήνα, όπου το μωρό αποκτά την ικανότητα να «γυρίζει» μόνο του από ανάσκελα μπρούμυτα και το αντίθετο, δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη θέση που το ίδιο αποκτά κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφού σε περίπτωση παλινδρόμησης έχει την ικανότητα να αλλάξει θέση.  Καλό είναι γενικά πάντα να το τοποθετούμε σε ύπτια θέση στην αρχή του ύπνου, εκτός κι εάν υπάρχουν αντενδείξεις που καθορίζονται από την Παιδίατρό σας. Να τονίσουμε στο τέλος την προστατευτική δράση που έχει η ύπτια θέση ως προς το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου.
Μετά από τα παραπάνω, εσείς πώς θα βάλετε το μωρό σας στην κούνια για να κοιμηθεί, ανάσκελα ή μπρούμυτα;

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: