Η σωστή περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής αποτελεί από τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας για τους γονείς. Ας ακολουθήσουμε μαζί κάποιους βασικούς κανόνες χειρισμών στην ευαίσθητη περιοχή.
1) Πρώτος βασικός κανόνας που ισχύει για όλες τις ηλικίες: πάντα καθαρίζω τη γεννητική περιοχή από εμπρός προς τα πίσω, δηλαδή από τα γεννητικά όργανα προς τον πρωκτό. Εάν χρειαστεί να επαναλάβω την κίνηση, χρησιμοποιώ καθαρό χαρτί για να μην επιμολύνω τα γεννητικά όργανα με κόπρανα και αυξήσω τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.
2) Εάν η ευαίσθητη περιοχή παρουσιάζει τον οποιονδήποτε ερεθισμό, την πλένω χρησιμοποιώντας νερό και σαπούνι με κατάλληλο pH. Διαπιστώνω στην πράξη εάν το παιδί ανακουφίζεται τοπικά με το κρύο ή το ζεστό νερό. Δεν σκουπίζω την περιοχή εξασκώντας τριβή, αλλά με απαλές κινήσεις και «ταμποναριστά», με μία καθαρή πετσέτα. Στο ερεθισμένο δέρμα μπορώ να εφαρμόσω καλέντουλα, κεραλοιφή ή κάποια άλλη κατάλληλη κρέμα που μου συστήνει ο παιδίατρός μου. Χρησιμοποιώ μικρή ποσότητα κρέμας (μέγεθος περίπου ενός φασολιού) και την απλώνω πάρα πολύ καλά (και στις πτυχές!) με απαλές κινήσεις. Κατ αυτόν τον τρόπο το δέρμα «αναπνέει» και δεν ευνοείται η δημιουργία μυκητιάσεων. Επίσης, τοποθετώ το παιδί σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό και υγρό χαμομήλι, πολλές φορές την ημέρα, για να του προσφέρω ανακούφιση.
3) Βασικοί κανόνες για τα παιδιά που χρησιμοποιούν ακόμα πάνα:
α) Φροντίζω να αλλάζω την πάνα το συντομότερο, μόλις το παιδί ουρήσει ή παρουσιάσει κένωση.
β) Δεν πλένω συνέχεια την ευαίσθητη περιοχή, αλλά μόνο όταν το παιδί παρουσιάζει κένωση.
γ) Δεν εφαρμόζω κρέμα όταν το δέρμα της ευαίσθητης περιοχή δεν παρουσιάζει ερεθισμούς, για να μην αλλοιώσω τον φυσιολογικό μικροβιακό φραγμό.
δ) Σε περίπτωση που το μωρό παρουσιάσει παράτριμμα (σύγκαμα), το αφήνω χωρίς πάνα όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, για να αναπνέει το δέρμα. Επίσης, ακολουθώ πιστά όλες τις συστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

Η σωστή περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής, από τους πρώτους μήνες ή και χρόνια ζωής, έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος και τη διατήρηση της φυσιολογικής του χλωρίδας. Όταν την εφαρμόσετε με επιμέλεια από νωρίς, θα αποτελέσει στη συνέχεια μία υγιεινή συνήθεια για το παιδί σας και κατά την ενήλικη ζωή του.

One Trackback

Write a comment:

Your email address will not be published.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: