Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών. Ποιες είναι οι χρήσιμες τροφές για την πρόσληψη ασβεστίου; Αρχικά το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχεται περίπου το 70-80% της ημερησίας πρόσληψης ασβεστίου. Η λήψη 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών καθημερινά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, αρκούν για την πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου. Μία μερίδα ισοδυναμεί με: 1 Ποτήρι (250ml) γάλα ή 1 κεσεδάκι (200γρ) γιαούρτι ή 30 γρ φέτα ή γραβιέρα, 2 κσ (60γρ) μαλακό τυρί (μυζήθρα, ανθότυρο) κτλ. Και τι γίνεται με τα παιδιά που δεν επιθυμούν γαλακτοκομικά ή τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή; Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι εναλλακτικές πηγές πρόσληψης ασβεστίου, όπως κάποια λαχανικά (π.χ μπάμιες), τα όσπρια (π.χ. φασόλια, ρεβύθια), τα ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο (πχ σαρδέλα, μαρίδα, γαύρος), καθώς και οι ξηροί καρποί η/και σπόροι (πχ σουσάμι, αμύγδαλα) και τα αποξηραμένα φρούτα.

Προσοχή! Η υπερβολική λήψη γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αποβολή του ασβεστίου από τα ούρα. Οπότε, παν μέτρον άριστον!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: