Μια συμβουλή προς εσάς με αφορμή μια γλυκιά μανούλα που ήρθε εχθές στο Ιατρείο με το 13 μηνών αγοράκι της, η οποία στεναχωρήθηκε όταν διαπιστώσαμε ότι η ανάπτυξη του μωρού τους τελευταίους μήνες ήταν κάπως πιο αργή από το αναμενόμενο…
Επικροτώ τους γονείς που κατά την εισαγωγή των στερεών τροφών επιλέγουν να μην ταΐζουν οι ίδιοι το μωρό τους με αλεσμένα τρόφιμα, αλλά να αφήνουν την πρωτοβουλία στο ίδιο το μωρό (Baby-led-weaning) να φάει μόνο του με τα χέρια του ό,τι επιθυμεί, από τα μικρά κομμάτια στερεάς τροφής που του προσφέρεται. Απαιτεί πραγματικά χρόνο, χώρο και πολύ υπομονή, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει στο μωρό πολλαπλά οφέλη:
1) Ανακαλύπτει καινούργια τρόφιμα ενεργοποιώντας όλες του τις αισθήσεις.
2) Ευνοείται η λεπτή κινητικότητα, ο συντονισμός χεριού-ματιού και γενικά η ψυχοκινητική ανάπτυξη του μωρού.
3) Το μωρό ρυθμίζει το ίδιο τον ρυθμό του γεύματος και σέβεται το αίσθημα κορεσμού του, με αποτέλεσμα να ευνοείται η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.
4) Σταδιακά γίνεται πιο δεκτικό σε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών.

! Προσοχή όμως: διασφαλίστε ότι το μικρό σας, εκτός από το να πειραματίζεται και να παίζει με το φαγητό, λαμβάνει και την ικανοποιητική ποσότητα που επαρκεί για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες! Επίσης, αποφεύγετε να θηλάσετε ή να προσφέρετε γάλα πολύ κοντά στις ώρες του φαγητού. Το μωρό υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιεί το φαγητό μόνο ως παιχνίδι και να τρέφεται …αποκλειστικά με γάλα! Μετά τους 6 μήνες, η προσθήκη στερεών τροφών είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του βρέφους και πρέπει να γίνεται με μέτρο και ισορροπία. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι το γάλα, μετά την εισαγωγή των στερεών τροφών, διατηρεί αναλλοίωτη τη θρεπτική του αξία για το βρέφος. Μάλιστα, από τους 6 μέχρι τους 8 μήνες ζωής, το βρέφος δεν χρειάζεται να λάβει από τις στερεές τροφές πάνω από 200 θερμίδες την ημέρα. Οπότε, μην αγχώνεστε εάν κατά την πρώτη περίοδο της εισαγωγής των στερεών τροφών το μωρό απλά «τσιμπολογάει», χωρίς να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες. Μην παραλείπετε όμως την αξιολόγηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα του βάρους και του ύψους του μωρού από την Παιδίατρό σας, σύμφωνα με τις καμπύλες της ηλικίας του. Αυτή είναι η πιο κατάλληλη ένδειξη της σωματομετρικής ανάπτυξής του.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: