(Δημοσίευση στο περιοδικό About, Οκτώβριος 2015)

Συχνά, οι γονείς νιώθουν την γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους, όταν ο Παιδίατρος τους ανακοινώνει ότι το μικρό τους παρουσιάζει φύσημα στην καρδιά. Προσοχή! Το φύσημα δεν είναι νόσος, αλλά απλά ένας ήχος ο οποίος παράγεται κατά την κυκλοφορία του αίματος στα καρδιακά διαμερίσματα, τα αγγεία και τις βαλβίδες της καρδιάς. Αποτελεί ένα πολύ συχνό ακροαστικό εύρημα στα παιδιά και συνήθως δεν επηρεάζει την υγεία τους.

Τα καρδιακά φυσήματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Αθώο ή λειτουργικό φύσημα
Σε αυτήν την κατηγορία υπόκεινται το 80% περίπου των καρδιακών φυσημάτων κατά την παιδική ηλικία. Το αθώο φύσημα οφείλει την ονομασία του στο γεγονός, ότι δεν συνδυάζεται με δομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες τις καρδιάς και επομένως, η ύπαρξή του, δεν δικαιολογεί καμία ανησυχία από την πλευρά των γονέων! Είναι εμφανές στα παιδιά επειδή παρουσιάζουν αυξημένη καρδιακή συχνότητα σε σχέση με τον ενήλικα και πιο λεπτό θωρακικό τοίχωμα, με αποτέλεσμα, οποιοσδήποτε ήχος να γίνεται εύκολα αντιληπτός με το στηθοσκόπιο. Γενικά, είναι πιο έντονο σε καταστάσεις όπου αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα, όπως πχ στον πυρετό, μετά από φόβο, μετά από άσκηση κτλ. Γι’αυτό, μην παραξενευτείτε αν το φύσημα γίνει αντιληπτό για πρώτη φορά από τον Παιδίατρο όταν το παιδάκι σας είναι άρρωστο με υψηλό πυρετό και στην επόμενη εξέταση έχει εξαφανιστεί!

Παθολογικό ή οργανικό φύσημα
Δυστυχώς, στις 1 από τις 100 γεννήσεις, η χαρά των γονέων και των συγγενικών προσώπων αμαυρώνεται, όταν τις πρώτες ώρες ή ημέρες ζωής γίνεται αντιληπτό από τον Παιδίατρο ένα παθολογικό φύσημα. Τα παθολογικά καρδιακά φυσήματα στα παιδιά, συνήθως οφείλονται σε συγγενείς καρδιοπάθειες, οι οποίες δημιουργούνται, όταν τα δομικά στοιχεία της καρδιάς ή/και τα αγγεία δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά κατά την εμβρυική ζωή, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ανατομικές ανωμαλίες. Το παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια συνήθως εκδηλώνει συμπτώματα κατά τη γέννηση ή τις πρώτες ημέρες ζωής, αλλά δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες σοβαρά συμπτώματα εκδηλώνονται μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά.

Πώς γίνεται η εκτίμηση ενός φυσήματος από τον γιατρό;
Ο Παιδίατρός σας, μέσω της προσεκτικής και λεπτομερούς ακρόασης της καρδιάς, θα μπορέσει να διαχωρίσει το αθώο από το παθολογικό φύσημα και να αποφασίσει στη συνέχεια την ενδεχόμενη παραπομπή στον Παιδοκαρδιολόγο για περαιτέρω έλεγχο. Ο Παιδίατρος θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία στην κλινική Παιδοκαρδιολογία, έτσι ώστε να εξετάσει κατάλληλα το μικρό σας και να καταλήξει στα κατάλληλα συμπεράσματα, χωρίς να σας ανησυχήσει άκριτα και απερίσκεπτα. Σημαντικό ρόλο στην απόφασή του θα παίξουν οι πληροφορίες που θα του παρέχετε σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας αλλά και το ατομικό ιστορικό του παιδιού. Είναι πιο πιθανό, όταν το φύσημα συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ταχύπνοια, δύσπνοια, μειωμένη πρόσληψη βάρους, δυσκολία και εφίδρωση κατά τη σίτιση, εύκολη κόπωση, πόνο στο στήθος κατά την προσπάθεια και λιποθυμικά επεισόδια, να ακολουθήσει σύσταση για ενδελεχή Παιδοκαρδιολογικό έλεγχο.
Μην ξεχνάτε, πως σήμερα, ακόμα και τα παιδιά που γεννιούνται με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια, λόγω των νεοτέρων εξελίξεων στην επεμβατική θεραπεία και την χειρουργική αντιμετώπιση, έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να διανύσουν μια ζωή φυσιολογικού ενήλικα. Όσον αφορά στο αθώο φύσημα, δεν τίθεται θέμα αντιμετώπισης, διότι η ανατομία της καρδιάς και η λειτουργία της είναι απόλυτα φυσιολογικές. Τα αθώα φυσήματα μπορεί να παραμένουν κατά την παιδική ηλικία, άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε λιγότερο έντονα και συνήθως υποχωρούν μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού. Το παιδάκι σας, στην περίπτωση αυτή, θα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει πλήρως στο παιχνίδι και στην μετέπειτα ζωή του, κατά τον ίδιο τρόπο με ένα παιδί χωρίς φύσημα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στηριχθείτε στις γνώσεις του Παιδιάτρου σας και να απολαύσετε αυτό το υπέροχο ταξίδι της πατρότητας και της μητρότητας!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: