Η απώλεια αίματος από τη μύτη προκαλεί πάντα στους γονείς συναισθήματα άγχους και αγωνίας. Οι ρινορραγίες είναι πιο συχνές σε παιδιά 3-10 ετών  και συνήθως ελαχιστοποιούνται μέχρι την εφηβεία. Τα πιο συχνά αίτια ρινορραγίας στα παιδιά είναι ο τραυματισμός του βλεννογόνου της μύτης είτε από χτύπημα, είτε από σκάλισμα με το δάχτυλο, η ύπαρξη ξένου σώματος και το έντονο φύσημα της μύτης. Καλό είναι βέβαια να γνωρίζετε, ότι οι περισσότερες ρινορραγίες στα παιδιά σταματούν μόνες τους σε λίγα λεπτά χωρίς να χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη ιατρική παρέμβαση. 

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Kαθησυχάστε το θορυβημένο ή ακόμα και φοβισμένο παιδί, διαβεβαιώνοντάς το ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, με όσο πιο ήρεμο και άνετο τρόπο μπορείτε.
  • Τοποθετήστε το σώμα του σε όρθια θέση με το κεφάλι να γέρνει ελαφρά προς τα εμπρός.
  • Εφαρμόστε τοπική πίεση στα ρουθούνια (στο μαλακό κάτω άκρο της μύτης) για τουλάχιστον 5 έως 10 λεπτά.
  • Τοποθετήστε πάγο στη ρίζα της μύτης για 10 λεπτά.

Μετά το σταμάτημα της ρινορραγίας φροντίστε ώστε για αρκετές ώρες το παιδί να μη σκαλίσει ή φυσήξει με δύναμη τη μύτη του, καθώς και να μη σκύβει το κεφάλι του χαμηλά.
Σε περίπτωση παρατεταμένης αιμορραγίας, ξένου σώματος στη μύτη, συχνών ρινορραγιών ή αιμορραγιών από άλλα σημεία του σώματος κρίνεται απαραίτητη η επικοινωνία με την Παιδίατρό σας.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: