Πολλά είναι τα παιδιά, συνήθως μικρής ηλικίας, που μπορεί να «σηκώσουν χέρι» στο γονιό τους για διάφορους λόγους. Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που ο γονέας πρέπει να ακολουθήσει σε αυτήν την περίπτωση;

▲ Αρχικά παραμένω ήρεμος, χωρίς έντονες αντιδράσεις. Σε καμία περίπτωση δεν ανταποδίδω, δηλαδή δεν χτυπώ το παιδί μου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί στιγμιαία να κερδίσω την υπακοή του, αλλά μακροπρόθεσμα ενισχύω την επιθετική συμπεριφορά του.
▲ Δεν γελώ και δεν το εκλαμβάνω ως κάτι αστείο. Το σημαντικό είναι το παιδί να καταλάβει τη βαρύτητα των πράξεών του.
▲ Μπορώ να πάρω λίγο χώρο για να απομακρυνθώ, έχοντας το παιδί πάντα υπό τον έλεγχό μου. Εάν το παιδί επιμείνει, κατεβαίνω στο ύψος του, μπλοκάρω τα χέρια του και του μιλώ με ήρεμη φωνή.
▲ Γενικά είναι πολύ σημαντικό να καταλάβω το γιατί το παιδί μου παρουσιάζει αυτήν τη συμπεριφορά πχ λόγω πείσματος, κούρασης, πείνας, θυμού κτλ. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να του μιλώ με ήρεμο τρόπο, δείχνοντάς του κατανόηση και επεξηγώντας του πώς αισθάνονται οι άλλοι όταν τους χτυπά. Προσπαθώ να του υποδείξω άλλους τρόπους πιο «ήπιους» που μπορεί να χρησιμοποιεί για να εκφράσει τα διάφορα συναισθήματά του.
▲ Φροντίζω στο σπίτι να μην υπάρχει ένταση, αλλά μια ήρεμη ατμόσφαιρα με σεβασμό και Αγάπη.
▲ Το πιο σημαντικό βέβαια είναι να μην εγκαταλείψω το παιδί μου τη στιγμή της έντασης, αλλά να παραμείνω κοντά του. Εξάλλου μπορεί το μικρό μου να λειτουργεί έτσι, ακριβώς επειδή χρειάζεται την παρουσία και την αγκαλιά μου!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: