Η διατροφική συμπεριφορά των μικρών παιδιών αλλάζει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Όπως πολλοί από εσάς έχετε διαπιστώσει, με το που φθάνουν οι υψηλές θερμοκρασίες η όρεξη των παιδιών μειώνεται σημαντικά. Κάποια παιδιά δεν συμμετέχουν καθόλου σε κάποια γεύματα, ενώ κάποια άλλα τσιμπολογούν μικρές ποσότητες τροφής. Παρουσιάζουν επίσης μία ιδιαίτερη προτίμηση για τροφές όπως τα φρούτα, το παγωτό, το γιαούρτι, το ψωμί και φυσικά το γάλα (μητρικό ή ξένο). Δεν είναι σπάνια η προσκόλληση στο γάλα, ακόμα και μετά την έναρξη της εισαγωγής των στερεών τροφών.

Αυτή η διαφοροποίηση των διατροφικών επιλογών του παιδιού έχει ως αποτέλεσμα την έντονη ανησυχία πολλών γονιών στο Ιατρείο. «Γιατρέ το παιδί δεν τρώει..», «Γιατρέ το παιδί μένει νηστικό..», «Πώς πρέπει να συμπεριφερθώ;», «Μήπως όλο αυτό επηρεάσει την ανάπτυξή του;».

Πώς εξηγείται άραγε το συγκεκριμένο φαινόμενο;
Το ότι κάθε χρόνο τα παιδιά παρουσιάζουν την παραπάνω διατροφική συμπεριφορά (σας το υπογράφω ότι συμβαίνει ανελλιπώς κάθε χρόνο!) μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία συμπεριφορά προσαρμογής του οργανισμού στο ζεστό κλίμα.

Τι να κάνετε;
Από τη στιγμή που υπάρχει μία λογική εξήγηση, μπορείτε να δείξετε μία κάποια ελαστικότητα. Ρόλος του γονέα είναι να συνεχίσει να προσφέρει υγιεινές τροφές και να μην υποκύπτει στον πειρασμό να προσφέρει το οτιδήποτε, προκειμένου να φάει το παιδί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν το παιδί επιθυμεί πχ φρούτα και γάλα, από τη στιγμή που μιλάμε για τροφές με υψηλή διατροφική αξία για τα μικρά μας.

Εάν ανησυχείτε για το αν το παιδί σας θα λάβει τις απαραίτητες πρωτεΐνες για την ανάπτυξή του, μπορείτε να τις προσφέρετε όχι στα κύρια γεύματα, αλλά σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Είναι «της μόδας» από τα παιδιά για αυτήν τη χρονική περίοδο να λαμβάνουν όσπρια ως σνακ, μαγειρεμένα απλά, χωρίς σάλτσες ή καρυκεύματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα μπιζέλια, ο αρακάς και οι γίγαντες. Τα συγκεκριμένα όσπρια μπορούν να ληφθούν και ολόκληρα από παιδιά ηλικίας 12 – 24 μηνών, ανάλογα με την εξοικείωση του κάθε παιδιού.

Το σημαντικό είναι να καταλάβετε ότι το παιδί που κατά τη διάρκεια της ημέρας τσιμπολογάει, σε συνδυασμό με τη λήψη σημαντικής ποσότητας γάλακτος, δεν είναι συνώνυμο με το «παιδί που δεν τρώει τίποτα». Προφανώς καλύπτει κατ’αυτόν τον τρόπο τις διατροφικές του ανάγκες.

Εάν τα παραπάνω δεν σας καθησυχάζουν, απευθυνθείτε στην Παιδίατρό σας, η οποία θα αξιολογήσει εάν το παιδί συνεχίζει να αναπτύσσεται σύμφωνα με την καμπύλη που του αναλογεί. Ο δικός σας ρόλος είναι να αξιολογήσετε εάν το παιδί είναι χαρούμενο, δραστήριο και εάν παίζει και κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καλά τσιμπολογήματα σε όλους!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: