Το κάθε παιδί κατακτά τα διάφορα αναπτυξιακά ορόσημα, όπως την ομιλία, στους δικούς του χρόνους. Το σημαντικό είναι να μην το κάνουμε από την πλευρά μας να αισθανθεί ντροπή η καταπίεση, γιατί βρίσκεται πιο «πίσω» σε σχέση με άλλα παιδιά. Μόνο εάν βιώσει την ενθάρρυνση και την αποδοχή, θα μπορέσει να ξετυλίξει τις ικανότητές του και να εκφραστεί, μόλις νιώσει έτοιμο. Τι μπορείτε όμως να κάνετε ως γονείς, ώστε να ενισχύσετε την ορθή ομιλία του;

 1. Ανακαλύψτε τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του και ανοίξτε συζήτηση πάνω σε αυτά.
 2. Ακούστε προσεκτικά τι προσπαθεί να σας πει, με ενδιαφέρον και χωρίς να το διακόπτετε, ακόμα κι αν γνωρίζετε τι θέλει να πει, ώστε να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό του και την αυτοπεποίθησή του.
 3. Κοιτάξτε το στα μάτια όταν του μιλάτε, για να ενισχύσετε τη μεταξύ σας επικοινωνία.
 4. Ενισχύστε τις κοινωνικές του επαφές. Η επαφή με τρίτους αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να εκφραστεί.
 5. Όταν το ίδιο παίρνει πρωτοβουλία και αρχίζει μία συζήτηση, προσπαθήστε να τη διατηρήσετε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται.
 6. Δώστε του οδηγίες με λεξιλόγιο απλό και ξεκάθαρο, ανάλογα με την ηλικία του.
 7. Δείξτε του άγνωστα αντικείμενα και παροτρύνετέ το να τα ονομάσει, χωρίς να το πιέζετε.
 8. Προφέρετε σωστά τις λέξεις που το δυσκολεύουν.
 9. Τραγουδήστε μαζί.
 10. Διαβάστε μαζί παραμύθια ή βιβλία με εικόνες.
 11. Περιγράψτε του ό,τι το περιβάλλει.
 12. Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του σε καθημερινές δραστηριότητες της οικογένειας πχ μαγείρεμα, ψώνια, δουλειές του σπιτιού και περιγράψτε του την καθεμία.
 13. Χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως «μπορείς να επαναλάβεις σε παρακαλώ», «προσπάθησε πάλι», «συγνώμη, δεν σε άκουσα» ή ερωτήσεις όπως «αυτό που εννοείς είναι ότι θέλεις το μήλο;», για να του δώσετε το ερέθισμα να επαναλάβει.

 

 

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: