(Δημοσίευση στο περιοδικό About Οκτώβρης 2018)

Η εφίδρωση αποτελεί γενικά ένα φυσιολογικό φαινόμενο, απαραίτητο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού. Αν και το κάθε παιδί μπορεί να ιδρώνει περισσότερο ή λιγότερο από κάποια άλλα, ορισμένα παρουσιάζουν υπερβολική εφίδρωση και όχι μόνο όταν είναι αναμενόμενο, δηλαδή τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ή όταν είναι υπερβολικά ντυμένα. Η έντονη αυτή εφίδρωση μπορεί να αφορά όλο το σώμα ή να είναι εστιασμένη σε ορισμένες περιοχές, συχνότερα στον αυχένα, στο τριχωτό της κεφαλής, στην πλάτη, στις παλάμες και στα πέλματα. Ιδιαίτερα η εφίδρωση στον αυχένα κατά τα πρώτα στάδια του ύπνου, αλλά και στις πατούσες και στα πέλματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα οποία συχνά παρουσιάζονται ταυτόχρονα και πολύ παγωμένα, προκαλεί έντονη ανησυχία στους γονείς. Άραγε λείπει στο παιδί κάποια βιταμίνη; Eχει κάποιο πρόβλημα ο μεταβολισμός του; Ή πρόκειται απλά για ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του;

Ως Παιδίατρος αρχικά θα ήθελα να σας καθησυχάσω! Στην παιδική ηλικία είναι πραγματικά σπάνιες οι περιπτώσεις που πρέπει να μας ανησυχούν, αφού συνήθως η έντονη εφίδρωση αποτελεί απλά ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό κάποιων οργανισμών, χωρίς να υποθάλπει κάποιο παθολογικό αίτιο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε τις προφυλάξεις μας, από τη στιγμή που μπορεί να συμβάλλει αρνητικά στην αυτοεκτίμηση και να σταθεί εμπόδιο στην κοινωνικότητα και στις καθημερινές δράσεις, ιδιαίτερα σε παιδιά της σχολικής ηλικίας.

Σας παραθέτω ορισμένες συμβουλές για τα παιδιά με υπερβολική εφίδρωση:
– Δώστε μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα σε όλο το σώμα και ιδιαίτερα στις περιοχές με την πιο έντονη εφίδρωση.
– Αποφύγετε την ένδυση με συνθετικά υφάσματα και προτιμήστε τις φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι και το λινό.
– Σε παιδιά που ιδρώνουν έντονα στις πατούσες, παροτρύνετέ τα να περπατούν ξυπόλυτα στο σπίτι! Εάν χρησιμοποιήσετε κάλτσες, προτιμήστε τις βαμβακερές που αερίζονται καλά.
– Υιοθετήστε τη σωστή διατροφή και την αθλητική δραστηριότητα, ώστε το παιδί σας να αποβάλλει τα περιττά κιλά. Η παχυσαρκία ευνοεί την υπερβολική εφίδρωση.
– Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην ενυδάτωση του παιδιού με άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενισχύστε τη διατροφή του με φρούτα και λαχανικά, τα οποία διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Το παιδί που ιδρώνει υπερβολικά είναι απαραίτητο να μπορεί να αναπληρώνει τα υγρά που χάνει.

Μην διστάσετε να ενημερώσετε την Παιδίατρό σας και να της εκθέσετε τις απορίες σας. Και τα φαινομενικά απλά συμπτώματα για τους γονείς απαιτούν πάντα την αξιολόγηση του ειδικού.  Κατ’αυτόν τον τρόπο θα λάβετε τις συμβουλές της, καθώς και ενημέρωση για τις δυνατότητες εξειδικευμένης ενίσχυσης του οργανισμού, με στόχο την αντιμετώπιση της υπερβολικής εφίδρωσης.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: