Εάν διαβάσατε τον τίτλο με λίγη προσοχή, θα διαπιστώσατε ότι αναφερόμαστε στο πότε προκύπτει η ανάγκη του παιδιού να έχει ένα κινητό και όχι το πότε υποχρεούμαστε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του! Είναι φυσιολογικό το παιδί να ζητάει να του αγοράσουμε κινητό και μάλιστα επίμονα, αλλά ρόλος μας είναι να αξιολογήσουμε το πότε πραγματικά η αγορά αυτή του είναι απαραίτητη.

Μην ξεχνάτε πως το παιδί πρέπει να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του, καθώς και να επικοινωνήσει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του με διάφορους τρόπους, όχι μόνο πατώντας πλήκτρα και στέλνοντας μηνύματα στο messenger ή στο watsApp. Το κάθε παιδί πρέπει να βρει χρόνο να τρέξει, να πέσει, να χτυπήσει και να ξανασηκωθεί, να γυρίσει στο σπίτι «λούτσα» στο ιδρώτα, εξουθενωμένο έπειτα από το ομαδικό παιχνίδι και όχι να είναι όλη μέρα «κολλημένο» στην οθόνη και να γελά μοναχικά. Το κάθε παιδί όταν γυρίζει από το σχολείο έχει ανάγκη να επικοινωνήσει ουσιαστικά με τους γονείς του, διηγώντας τους τις όμορφες και άσχημες στιγμές της καθημερινότητάς του και όχι να απομονωθεί στο δωμάτιό του με συντροφιά μια οθόνη. Βέβαια, είναι διαφορετική η περίπτωση του εφήβου, ο οποίος πρέπει να ενημερώσει τους γονείς του την τελευταία στιγμή σχετικά με την ώρα που πρέπει πχ να τον μεταφέρουν σε κάποιο μάθημα ή να τον παραλάβουν από τη βόλτα του.
Σίγουρα δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες για την ηλικία που το κινητό πρέπει, λόγω αναγκαιότητας, να κάνει την εμφάνισή του στη ζωή των παιδιών. Εξαρτάται πολύ από την ωριμότητα του παιδιού, καθώς και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε οικογένεια, με σκοπό να διασφαλίζεται πρώτα απ’όλα η ασφάλεια των παιδιών.
Σας προτείνω να βάλετε κάποια όρια όσον αφορά στο χρόνο χρήσης του κινητού, ώστε να είναι ο απολύτως αναγκαίος, χωρίς να παρεμβάλλεται στις υπόλοιπες καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που καιροφυλακτούν στο διαδίκτυο. Στη σημερινή εποχή, με την τεχνολογία να παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας, δεν πρέπει να την απομακρύνουμε τελείως από τα παιδιά μας, αλλά να τα προφυλάξουμε και να τα καθοδηγήσουμε πάνω στη σωστή χρήση της.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: