Η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα μικροί και μεγάλοι να ταλαιπωρούνται και να αναγκάζονται να απέχουν από τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα εμφανίζει ως κύρια συμπτώματα εμέτους και διάρροιες, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν μυαλγίες, ρίγη, ναυτία, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος και πυρετός. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε κατηγορίες όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, λόγω του αυξημένου κινδύνου αφυδάτωσης. Οδηγίες για την αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας σε παιδιά:

  1. Φροντίστε να χορηγείτε στο μικρό σας ικανοποιητική ποσότητα υγρών, κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
  2. Σε περίπτωση εμέτων, περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες πριν χορηγήσετε πάλι υγρά, σε μικρές ποσότητες, με ένα κουταλάκι. Μην χορηγείτε υγρά σε μεγάλες ποσότητες, διότι ευνοείτε την επανεμφάνιση του εμέτου.
  3. Μην πιέζετε το παιδί σας να φάει αν δεν το επιθυμεί. Αποφεύγετε βαριά φαγητά, καθώς και αυτά με μεγάλη περιεκτικότητα λιπαρών. Σε περίπτωση διαρροιών ενδείκνυνται τροφές όπως το ρύζι, καθώς και φρούτα όπως το μήλο και η μπανάνα.
  4. Κρατήστε το παιδί σας στο σπίτι και μην το φέρετε σε επικοινωνία με άλλα άτομα, μέχρι την πλήρη ανάρρωσή του. Κατ’αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε το να μεταδώσει τη νόσο σε κάποιο άλλο παιδί ή να επιβαρυνθεί και το ίδιο, κατά την επαφή με κάποιο άλλο άρρωστο παιδί.
  5. Φροντίστε ώστε το μικρό σας να καλύπτει επαρκείς ώρες ύπνου, ανάλογα με την ηλικία του.
  6. Σε περίπτωση που το άρρωστο παιδί σας παρουσιάζεται άτονο, “πεσμένο”, χωρίς ενέργεια ή ληθαργικό, επικοινωνήστε άμεσα με τον/την Παιδίατρό σας.

Μόλις το περιστατικό της οξείας γαστρεντερίτιδας λάβει τέλος, φροντίστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του παιδιού σας. Κατ’αυτόν τον τρόπο θα αρρωσταίνει λιγότερο, κάτι το οποίο συνεπάγεται καλύτερη ποιότητα ζωής, τόσο για το ίδιο, οσο και για τους γονείς του!

© Copyright 2017 - Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - Παιδίατρος Πάτρα by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: