Πολλά μωρά φθάνουν στον κόσμο με πλούσια…χαίτη, ενώ άλλα με τόσο λίγα μαλλιά, που μοιάζουν φαλακρά! Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις κατά την πρώτη επίσκεψη στην Παιδίατρο είναι το αν τα μαλλάκια του μωρού θα μεγαλώσουν. Καλό είναι να γνωρίζετε, ότι οι πρώτες τρίχες σταδιακά πέφτουν στα πρώτα έτη ζωής και δίνουν τη θέση τους σε άλλες, πιο μακριές και πιο ανθεκτικές. Σίγουρα η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο όσον αφορά στο χρώμα, όσο και στην ποιότητα της τρίχας. Όσον αφορά στο χρώμα, πολλά παιδιά έρχονται στον κόσμο με ανοιχτόχρωμα μαλλιά, που συνήθως σκουραίνουν σταδιακά με τα χρόνια. Όσον αφορά στην ποιότητα να γνωρίζετε, ότι η τρίχα των μαλλιών του μωρού είναι πιο λεπτή και πιο εύθραυστη σε σχέση με αυτή του ενήλικα. Λάβετε επίσης υπόψιν ότι πολλά μωρά, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες ζωής, μπορεί να παρουσιάσουν περιοχές αραίωσης των μαλλιών, συνήθως στην ινιακή χώρα. Το παροδικό αυτό φαινόμενο οφείλεται στην τριβή του τριχωτού της κεφαλής με την επιφάνεια επαφής και αφορά συνήθως μωρά κάτω της ηλικίας των 5-6 μηνών, τα οποία αδυνατούν να διατηρήσουν την καθιστή θέση και περνούν αρκετό χρόνο στην ύπτια θέση. Καθώς το μωρό αρχίζει και κάθεται χωρίς υποστήριξη, μειώνεται η τριβή μεταξύ του τριχωτού της κεφαλής και της υποκείμενης επιφάνειας, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να ξαναφυτρώνουν και να καλύπτουν τα κενά.
Τους πρώτους μήνες ζωής τα οστά του κρανίου του μωρού είναι ακόμα μαλακά και γι’αυτό πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πλύσιμο της κεφαλής, το οποίο πρέπει να γίνεται χρησιμοποιώντας το κατάλληλο σαμπουάν για μωρά και με απαλές και προσεκτικές κινήσεις. Για το στέγνωμα εφαρμόστε απαλό τρίψιμο με μία πετσετούλα. Καθώς το παιδάκι σας μεγαλώνει και τα μαλλιά του γίνονται όλο και πιο πυκνά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιστολάκι, απλά φροντίστε να μην το πλησιάζετε πολύ στο δέρμα του μωρού, διότι μπορεί με την έντονη θερμότητα να το ερεθίσετε. Στη συνέχεια, χτενίστε το προσεκτικά με μία χτενούλα. Λαστιχάκια και τσιμπιδάκια καλό είναι τους πρώτους μήνες ζωής να αποφεύγονται, διότι το μωρό μπορεί να τα καταπιεί, με κίνδυνο να πνιγεί. Επίσης, τα πρώτα έτη ζωής, όπου η τρίχα είναι πιο λεπτή και λιγότερο ανθεκτική, το λαστιχάκι μπορεί να προκαλέσει το κόψιμό της. Προτιμήστε στέκες ή κορδέλες χωρίς πρόσθετα στολίδια, που το μωρό μπορεί να ξεκολλήσει με το χεράκι του και να τα βάλει στο στόμα.
Για να ενισχύσετε την υγεία των μαλλιών του μωρού σας δώστε σημασία στην ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά και στις κατάλληλες αναλογίες. Τα οφέλη των σωστών διατροφικών συνηθειών δεν θα έχουν αντίκτυπο μόνο στην υγεία των μαλλιών του, αλλά και στη γενικότερη ευεξία του παιδικού οργανισμού.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: