(Δημοσίευση στο περιοδικό About, Ιούλιος 2017)

Είμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού! Οι μεγάλοι αναμένουν με ανυπομονησία τις διακοπές για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και οι μικροί για να πλατσουρίσουν στην παραλία και να γευτούν τα αγαπημένα τους παγωτά. Είτε πρόκειται να απουσιάσετε για ένα Σαββατοκύριακο, είτε προγραμματίζετε κάποιο μακρινό ταξίδι και σκοπεύετε να πάρετε μαζί το παιδάκι σας, το παν είναι η σωστή οργάνωση. Αφού επιλέξετε τον προορισμό, ετοιμάστε μια λίστα με όλα όσα πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε. Ο κατάλληλος ταξιδιωτικός εξοπλισμός θα διευκολύνει σημαντικά το ταξίδι σας και θα σας επιτρέψει να επισκεφτείτε τα μέρη που επιθυμείτε μαζί με το μικρό σας. Η ιδέα του να οργανωθείτε κατάλληλα μπορεί αρχικά να σας τρομάζει –ίσως μάλιστα, φτάσετε στο σημείο να αναρωτηθείτε αν τελικά αξίζει τον κόπο. Αν όμως περιοριστείτε στα απολύτως αναγκαία, θα διαπιστώσετε ότι η ετοιμασία για το ταξίδι δεν είναι δα και τόσο δύσκολη υπόθεση.

Ταξίδι με αεροπλάνο
Το ταξίδι με αεροπλάνο μπορεί να αντικαταστήσει ένα πολύωρο ταξίδι με άλλο μέσο, το οποίο θα μπορούσε να κουράσει τόσο εσάς, όσο και το παιδί σας. Ένα υγιές παιδί μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο από την πρώτη ημέρα της γέννησής του, πάντα με τις κατάλληλες προφυλάξεις. Αν το μωρό σας είναι κάτω των τριών μηνών και πρέπει να πάρετε μαζί σας ένα σύστημα μετακίνησης (πολυκαρότσι), η επιβίβαση και η αποβίβασή σας θα είναι κάπως δύσκολη. Αν το μωρό σας είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να το μεταφέρετε με ελαφρύ καροτσάκι περιπάτου, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε μέχρι την επιβίβασή σας στο αεροπλάνο. Στη συνέχεια, ώσπου να ξαναπάρετε το καροτσάκι, θα πρέπει να μεταφέρετε το μωρό σας και τις αποσκευές σας με τα χέρια. Το σακίδιο πλάτης είναι μια καλή λύση, διότι αφήνει τα χέρια σας ελεύθερα. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το μωρό σας σε μάρσιπο, ώστε να μεταφέρετε τις αποσκευές χειρός ευκολότερα.
Τακτοποιήστε τα διαδικαστικά ζητήματα του ταξιδιού αρκετές εβδομάδες πριν από την ημέρα της αναχώρησης και μην ξεχάσετε να φροντίσετε για την ταξιδιωτική σας ασφάλιση, καθώς και να ενημερώσετε την αεροπορική εταιρία για την ηλικία του παιδιού σας. Κάποιες διαθέτουν βρεφικά κρεβατάκια για τις πολύωρες πτήσεις, ενώ άλλες εξασφαλίζουν ειδικές θέσεις σε γονείς με μωρά ή μικρά παιδιά.
Αν υπάρχει η δυνατότητα, μπορείτε να διαλέξετε την πτήση σας, ώστε να συμπίπτει με τις ώρες που το παιδί κοιμάται, ειδικά αν το ταξίδι διαρκεί πολλές ώρες! Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα παιχνίδι για να κρατήσετε το παιδί απασχολημένο τις ώρες που είναι ξύπνιο, καθώς και να έχετε διαθέσιμες διάφορες «στρώσεις» για το ντύσιμο του, έτσι ώστε να μπορείτε να του αφαιρέσετε ή να του προσθέσετε ρουχαλάκια, ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αν διαπιστώσετε ότι ξεχάσατε να πάρετε κάτι μαζί σας, ζητήστε τη βοήθεια του πληρώματος. Επίσης, καλό θα ήταν, να ταΐσετε το μωρό σας την ώρα της απογείωσης και της προσγείωσης, είτε με μπιμπερό, είτε από το στήθος σας, ώστε να μην πονέσουν τα αυτάκια του. Σε μεγαλύτερα παιδιά, ένα σνακ θα μπορούσε να είναι χρήσιμο κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Ταξίδι με αυτοκίνητο
Φροντίστε να ψυχαγωγείτε το παιδί σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τραγουδώντας του και μιλώντας του για πράγματα που βλέπετε έξω από το αυτοκίνητο. Να γνωρίζετε πως όσο νωρίτερα ξεκινήσετε το πρωί, τόσο περισσότερη «ημέρα» θα έχει διαθέσιμη το μικρό σας, για να παρατηρήσει και να αφομοιώσει λεπτομέρειες από το περιβάλλον του. Επίσης, φροντίστε να το έχετε ταΐσει πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, καθώς και να προβλέψετε συχνές στάσεις στη συνέχεια για το φαγητό ή το άλλαγμα της πάνας. Έχετε μαζί σας μια κουβερτούλα, ώστε το παιδάκι σας να μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να ξαπλώσει όταν κάνετε στάσεις, έτσι ώστε να ξεμουδιάζει και να παίζει λιγάκι μετά το γεύμα. Σε περίπτωση εντόνου κλάματος που δεν οφείλεται σε πείνα, μπορείτε να κάνετε μία στάση, ώστε να πάρετε αγκαλιά το παιδάκι σας και να το καθησυχάσετε. Σε ιδιαίτερα πεισματάρικα και απαιτητικά παιδιά μπορείτε να κάθεστε εναλλάξ στο πίσω κάθισμα δίπλα στο μικρό σας, για να το απασχολείτε. Να γνωρίζετε, ότι δεν είναι καθόλου ασφαλές να προσπαθείτε να καθησυχάσετε το παιδί σας ενώ οδηγείτε. Αρκεί μία στιγμή απροσεξίας για να χάσετε τον έλεγχο του οχήματος, με σοβαρές συνέπειες για εσάς και το μικρό σας. Επίσης λάβετε υπόψη, ότι θα χρειαστείτε κουρτινάκια αυτοκινήτου για αντηλιακή προστασία του παιδιού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εντέλει, σημαντικό είναι, να μεταφέρετε το παιδάκι σας χρησιμοποιώντας το κατάλληλο για την ηλικία του κάθισμα αυτοκινήτου, καθώς και να μην το αφήνετε ποτέ μόνο στο αυτοκίνητο όταν κοιμάται, διότι μπορεί να πάθει θερμοπληξία μέσα σε λίγα λεπτά.

Γενικές συμβουλές
Εάν έχετε ήδη ξεκινήσει την εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού σας, προτιμήστε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που θα διαθέτει κουζίνα με τα απαραίτητα σκεύη για να προετοιμάσετε το γεύμα του.
Επίσης, δώστε σημασία στα μέτρα προφύλαξης από την ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες που ο ήλιος είναι πιο δυνατός. Σε μωρά ηλικίας άνω των 6 μηνών, προστατεύετε τα ακάλυπτα μέρη του σώματός τους με κατάλληλη αντηλιακή κρέμα. Στους εξωτερικούς χώρους, φοράτε στο παιδί σας καπέλο, γυαλιά ηλίου και τοποθετείστε στο καρότσι του μια ομπρελίτσα για πρόσθετη προστασία από τον ήλιο. Καλό είναι να γνωρίζετε, ότι τα παιδιά είναι πιο ευπαθή σε σχέση με τους ενήλικες στις υψηλές θερμοκρασίες, γι’αυτό φροντίστε να τα ντύνετε ελαφρά, με φαρδιά, ανοιχτόχρωμα και δροσερά ρουχαλάκια.

Η λίστα με τα απαραίτητα για το ταξίδι με το μικρό σας:

 • Καθισματάκι αυτοκινήτου, εκτός εάν πρόκειται να νοικιάσετε αυτοκίνητο και το έχετε ήδη κανονίσει
 • Ένα πολυκαρότσι
 • Αρκετά ρουχαλάκια
 • Μια κουβερτούλα
 • Μια τσάντα με τα απολύτως απαραίτητα (πάνες, μωρομάντιλα, σακουλίτσες για τις λερωμένες πάνες, πανάκι αλλάγματος, πιπίλες, σαλιάρες κτλ)
 • Μπιμπερό, εάν χορηγείτε στο μικρό σας ξένο γάλα και αποστειρωτή, εάν το μικρό σας είναι κάτω των 3 μηνών
 • Ένα θερμός
 • Θερμόμετρο, εντομοαπωθητικό και φάρμακα για τα επείγοντα περιστατικά (μην παραλείπετε και το ομοιοπαθητικό φαρμακείο της οικογένειας)
 • Κουρτινάκια αυτοκινήτου, καπέλο για τον ήλιο και γυαλιά ηλίου
 • Κάποια αγαπημένα παιχνίδια
 • Εξοπλισμός παραλίας (σωσίβιο, μπρατσάκια, κουβαδάκια κτλ)

Και…καλή σας διασκέδαση!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: