Στη σημερινή εποχή ανεπαρκούς σωματικής δραστηριότητας και έντονης καθιστικής ζωής αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διατήρηση της σωστής στάσης σώματος καθ’όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού, καθώς και μετά την ενηλικίωσή του. Η σωστή στάση σώματος ενισχύει την ανάπτυξη ενός κατάλληλα «υποβασταζομένου» σκελετού και του δίνει τη σταθερότητα που χρειάζεται, για να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων του. Επίσης, η κατάλληλη στάση σώματος ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών, με αποτέλεσμα να ευνοείται τόσο η πνευματική, όσο και η κοινωνική ανάπτυξη τους.
Καλό είναι να γνωρίζετε, ότι παρόλο που τo παιδικό σώμα είναι ιδιαίτερα εύπλαστο και ευλύγιστο σε σχέση με αυτό του ενήλικα, η διατήρηση της λανθασμένης στάσης σώματος μπορεί να έχει πολύ επιβλαβείς επιπτώσεις, τόσο στον παιδικό οργανισμό, όσο και στον ενήλικα. Ευνοείται η εμφάνιση μυοσκελετικών ανωμαλιών (πχ σκολίωση, κύφωση), κεφαλαλγίας, χρονίων πόνων, πχ αυχένα, δυσκαμψίας των αρθρώσεων και ύπνου άσχημης ποιότητας. Επίσης, η λανθασμένη στάση σώματος συνεπάγεται περιορισμένο εύρος κινήσεων, καθώς και περιορισμό της εύρυθμης λειτουργίας εσωτερικών οργάνων, όπως πχ το έντερο και οι πνεύμονες. Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μπορούν να αναγνωρίσουν τη λάθος στάση σώματος των παιδιών τους και να τους δώσουν τις κατάλληλες συστάσεις, έτσι ώστε να τη διορθώσουν.

Φώτο από το Ιατρείο της Παιδιάτρου Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου

Οδηγίες προς τους γονείς:
♦ Δώστε μεγάλη σημασία στην επιλογή καρέκλας για το γραφείο του παιδιού και βεβαιωθείτε ότι το ίδιο υποστηρίζει την κατάλληλη στάση σώματος, ενώ βρίσκεται καθιστό. Στην καθιστή θέση, το παιδί δεν θα πρέπει να σταυρώνει τα πόδια του, αλλά το βάρος θα πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα και στα δύο ισχία με τα πέλματα να ακουμπούν στο πάτωμα. Επίσης, ο κορμός πρέπει να είναι ευθύγραμμος και να στηρίζεται από την πλάτη της καρέκλας, ενώ οι αγκώνες θα πρέπει να ακουμπούν στα μπράτσα της καρέκλας, σχηματίζοντας γωνία 90 μοιρών με τους χαλαρούς ώμους.
♦ Ελέγξτε το βάρος της τσάντας του παιδιού σας και όσο μπορείτε περισσότερο, ελαφρύνετε το φορτίο της. Καταυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε το να κλίνει η πλάτη του παιδιού είτε προς τα εμπρός, είτε προς τα πίσω, για να υποβαστάξει το βάρος, χάνοντας την ομαλή καμπυλότητά της. Λάβετε υπόψιν ότι το βάρος της τσάντας δεν πρέπει να  ξεπερνά το 15% του συνολικού βάρους του σώματος. Επίσης, η σχολική τσάντα πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα στους δύο ώμους και το κάτω μέρος της να μην ξεπερνά κατά πολύ το ύψος όπου δένει η ζώνη του παντελονιού. Εν τέλει, τα λουριά πρέπει να είναι φτιαγμένα από ειδικό προστατευτικό υλικό και να έχουν το κατάλληλο μέγεθος, ανάλογα με την ηλικία και το σωματότυπο του παιδιού σας. Μια έξυπνη εναλλακτική λύση μπορεί να αποτελούν οι τσάντες με ροδάκια.
♦ Φροντίστε τα παπούτσια που αγοράζετε στα παιδιά σας να είναι κατάλληλα κατασκευασμένα.
♦ Επιλέξτε κατάλληλα στρώματα για το παιδικό κρεβάτι, τα οποία τηρούν τις προδιαγραφές για τη διασφάλιση της κατάλληλης στάσης σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.
♦ Εισάγετε τη σωματική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού σας. Εκτός από τη διατήρηση της σωστής στάσης σώματος, η συστηματική φυσική δραστηριότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την υγιή σωματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών όλων των ηλικιών.
♦ Μην παραλείπετε τον τακτικό παιδιατρικό έλεγχο, κατά τον οποίο η Παιδίατρος θα διαπιστώσει εάν η στάση σώματος του παιδιού σας είναι η κατάλληλη. Επίσης, κατά την εξέταση, θα γίνει ανίχνευση τυχόν προβλημάτων (πχ σκολίωση) που απορρέουν από την λανθασμένη στάση σώματος.
Αποφύγετε τα υποτιμητικά σχόλια σχετικά με τη λανθασμένη στάση σώματος που διατηρεί το παιδί σας. Προτιμήστε να το παροτρύνετε θετικά στο να διατηρεί τη κατάλληλη στάση σώματος, εξηγώντας του τα πολλαπλά της οφέλη. Επίσης, αφιερώστε χρόνο και μιλήστε του σχετικά με τις μεταβολές που παρατηρούνται φυσιολογικά στο σώμα του κατά την ανάπτυξη. Πολλά είναι συνήθως τα κορίτσια, τα οποία κατά την εφηβεία αρχίζουν να καμπουριάζουν, υιοθετώντας τη λανθασμένη στάση σώματος, για να κρύψουν την ανάπτυξή τους. Εξάλλου, η επικοινωνία με το παιδί σας δεν είναι σημαντική μόνο στη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματός του, αλλά αποτελεί και τον κύριο αρωγό στην δημιουργία μιας ισορροπημένης σχέσης γονέα-παιδιού.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: