Δημοσίευση στο περιοδικό About, Ιούλιος 2016

Ο ήλιος αποτελεί το λαμπρότερο σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανατολή του είναι συνυϕασμένη με το “ξεκίνημα” της ημέρας, της ίδιας της ζωής. Η έκθεση στον ήλιο είναι καίριας σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι συμβάλλει τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική ευεξία μικρών και μεγάλων. Επίσης, ένα από τα σημαντικότερα οϕέλη για την υγεία είναι η ενεργοποίηση στο δέρμα της σύνθεσης της βιταμίνης D, η οποία, συν τοις άλλοις, παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ομοιόσταση του ασβεστίου και του ϕωσϕόρου, απαραίτητα συστατικά ενός γερού σκελετού. Όλα τα παραπάνω καθιστούν τον ήλιο ένα «ϕυσικό» ϕάρμακο, με χαμηλό κόστος και χωρίς παρενέργειες.

Καλό είναι βέβαια να γνωρίζετε, ότι η αλόγιστη και χωρίς προϕυλάξεις έκθεση στον ήλιο εγκυμονεί κινδύνους. Η σταδιακή μείωση της στιβάδας του όζοντος που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απορρόϕηση της υπεριώδους ακτινοβολίας των ηλιακών ακτινών. Κατ επέκταση, μικρότερο χρονικό διάστημα έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, σε σχέση με παλιότερα, συνεπάγεται πιο επιβαρυντικές επιπτώσεις για τον οργανισμό. Επίσης, να λάβετε υπόψη, ότι το παιδικό δέρμα είναι πιο ευαίσθητο σε σχέση με του ενηλίκου, επειδή διαθέτει λεπτότερες στιβάδες, μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό και πιο ευαίσθητα μελανοκύτταρα.
Κατά συνέπεια, είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώτα συμπτώματα ηλίασης, έτσι ώστε να προστατέψετε τους πιο επιρρεπείς αυτούς οργανισμούς, τα παιδιά. Η ηλίαση είναι μια παθολογική κατάσταση που εμϕανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, όταν οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί του σώματος ανεπαρκούν να επιτελέσουν ομοιόσταση. Συνήθως το παιδί παρουσιάζει έντονα κόκκινο και ζεστό πρόσωπο, κεϕαλαλγία και έξαψη. Μπορεί να συνυπάρχουν γενική αδυναμία, ζαλάδα, ίλιγγος, ταχυκαρδία, μυϊκές κράμπες και δερματικές βλάβες συμβατές με έγκαυμα. Στην περίπτωση ηλίασης, σημαντικό είναι αρχικά να μεταϕέρετε το παιδί σε ένα δροσερό μέρος και να του βγάλετε τα ρούχα. Σημαντικό είναι επίσης να δροσίζετε συνεχώς το κεϕάλι και το υπόλοιπο σώμα με νερό, καθώς και να ενυδατώνετε τον οργανισμό μέσω της λήψης κρύων υγρών (νερού ή χυμού ϕρούτων). Σε περίπτωση εμϕάνισης υψηλού εμπυρέτου, εμέτων, απώλειας αισθήσεων κτλ κρίνεται απαραίτητη η ιατρική παρέμβαση.

Ποια είναι όμως γενικότερα τα μέτρα προϕύλαξης που θα εξασϕαλίσουν ότι ο ήλιος θα παραμείνει ϕίλος και όχι εχθρός των παιδιών μας;

1) Αποϕεύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11.00π.μ. έως τις 4.00μ.μ., όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη και εξοπλιστείτε στην παραλία με ομπρέλα.
2) Χρησιμοποιείτε κατάλληλη αντηλιακή προστασία υψηλού δείκτη, ΜΟΝΟ τις έντονα ζεστές ώρες. Η αντηλιακή προστασία τις επίμαχες ώρες θα πρέπει να εϕαρμόζεται όχι μόνο πριν την άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και σε περίπτωση συννεϕιάς, όταν το παιδί βρίσκεται στη σκιά ή πριν το μπάνιο στη θάλασσα. Φροντίστε να καλύψετε σωστά τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, χωρίς να ξεχνάτε την πλάτη, τους ώμους και τα πόδια. Επίσης, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στο πρόσωπο, εκπαιδεύοντας το παιδί να κλείνει τα μάτια του, όταν του βάζετε αντηλιακό, χωρίς να παραλείπετε τα αυτιά, τη μύτη και τις άκρες των χειλιών. Γενικά συνιστάται επάλειψη ποσότητας αντηλιακού 20-30’λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και ανανέωσή του κάθε 2 ώρες. Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται νωρίτερα σε περίπτωση έντονης εϕίδρωσης, «σκουπίσματος» του δέρματος καθώς και μετά το μπάνιο του παιδιού στη θάλασσα. Μην ξεχνάτε, ότι τα βρέϕη κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο, τις έντονα ζεστές ώρες. Επίσης, η χρήση αντηλιακού δεν ενδείκνυται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών, λόγω του κινδύνου εμϕάνισης αλλεργικών αντιδράσεων. Εν τέλει, λάβετε υπόψιν, ότι η χρήση του αντηλιακού δεν εξασϕαλίζει απόλυτη και ξεκάθαρη προστασία από τον ήλιο και δεν πρέπει να σας ενθαρρύνει στο να αϕήσετε τα παιδιά εκτεθειμένα στον καυτό ήλιο πέραν του πρέποντος. Εξάλλου, για τη σύνθεση της κατάλληλης ποσότητας βιταμίνης D αρκούν μόνο 10’ ημερησίας έκθεσης στον ήλιο σε ποσοστό 25% ακάλυπτου σώματος.
3) Χρησιμοποιήστε γυαλιά ηλίου, χαλαρό ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα υϕάσματα πυκνής ύϕανσης και καπέλο με γείσο. Είναι χρήσιμο να υπάρχουν στο καπέλο λάστιχα ή κορδόνια, έτσι ώστε να συγκρατείται πιο σταθερά στο κεϕάλι. Επίσης, να θυμάστε ότι οι μπαντάνες και τα μαντήλια δεν εξασϕαλίζουν προστασία από τον ήλιο στα κοριτσάκια, αϕού το προσωπάκι τους μένει εκτεθειμένο.
4) Να έχετε πάντα διαθέσιμο μαζί σας νερό και να χορηγείτε συχνά ποσότητες στο παιδί, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο αϕυδάτωσης.

Εν κατακλείδι, ας μην ξεχνάμε, ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία δεν συνεπάγεται μόνο βραχυπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες, εκ των οποίων η πιο σημαντική είναι το μελάνωμα του δέρματος. Ο ήλιος από την άλλη, αποτελεί ένα “φυσικό” φάρμακο, απαραίτητο για τη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία μικρών και μεγάλων. Η υιοθέτηση των καταλλήλων μέτρων προϕύλαξης από τον ήλιο έχει σημασία όχι μόνο για την άμεση προϕύλαξη του παιδικού δέρματος, αλλά και για την εκπαίδευση του παιδιού σε σωστές συνήθειες συμπεριϕοράς στον ήλιο, τις οποίες θα εϕαρμόσει αργότερα στην ενήλικη ζωή του.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: