Οι περίπατοι στη φύση είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να επαναλαμβάνεται όσο το δυνατόν πιο συχνά. Δεν έχει σημασία αν θα επιλέξετε την παραλία, την ύπαιθρο, το βουνό ή τον κήπο. Το να πηγαίνετε με το παιδί σας βόλτα και να του μαθαίνετε από μικρή ηλικία να απολαμβάνει τη φύση είναι μία από τις πιο καλές συνήθειες που μπορεί να αποκτήσει, ενώ, ταυτόχρονα, θα μάθει να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον. Επιπλέον, οι περίπατοι αυτοί αποτελούν ανεξάντλητη πηγή ερεθισμάτων κάθε λογής: οπτικών, ακουστικών, οσφρητικών, κινητικών κτλ..

Προτρέψτε το να παρατηρεί με προσοχή τα πουλιά, τα λουλούδια, τα φύλλα στους θάμνους, τους κορμούς των δέντρων, τις πέτρες… και να μάθει να επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες. Για να του τραβήξετε την προσοχή και να εστιάσει σε κάτι, σπουδαίο ρόλο παίζει ο τόνος της φωνής σας και οι εκφράσεις που χρησιμοποιείτε. Επιπρόσθετα, επειδή ενδέχεται να ανακαλύψετε «θυσαυρούς» που αξίζει τον κόπο να φυλάξετε και να πάρετε μαζί σας στο σπίτι, σας προτείνω να παίρνετε πάντα μαζί σας μία τσάντα ή ένα κουτί στο οποίο το παιδί μπορεί να βάλει όσα του τραβούν περισσότερο την προσοχή: κοχύλια ή βότσαλα στην παραλία, φύλλα, λουλούδια, κουκουνάρια ή κάστανα στο δάσος…

Ανάλογα με το που βρίσκεστε, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να το φέρετε σε επαφή με τη φύση μέσω της αίσθησης της αφής: αφήστε το να αγγίξει την άμμο, τα φύκια ή το νερό, αν είστε στην παραλία. Αν έχετε εξορμήσει στο δάσος, ας αγγίξει τον κορμό διαφορετικών δέντρων (που θα είναι πότε τραχύς και πότε λείος), τα απαλά πέταλα των λουλουδιών, τη σκληρή επιφάνεια των βράχων ή τα ξερά φύλλα στο έδαφος.

Βρείτε ευκαιρία κάποια στιγμή που θα είναι ήσυχο για να απολαύσετε τη σιωπή και να επικεντρωθείτε στους ήχους της φύσης, όπως, για παράδειγμα, στον παφλασμό των κυμάτων ή στο κελάηδημα των πουλιών.

Μικρές συμβουλές για βόλτες στη φύση: Αποφεύγετε τις μεσημεριανές ώρες, όταν ο ήλιος είναι πολύ ζεστός. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί η βόλτα σας να διαρκέσει λίγο παραπάνω σε σχέση με αυτό που έχετε υπολογίσει, γι’ αυτό προμηθευτείτε νερό και κάτι για κολατσιό. Σε περίπτωση που επιλέξετε την ύπαιθρο ή το βουνό, προτιμήστε τις κάλτσες, τα κλειστά παπούτσια και τα μακριά παντελόνια, για να αποφευχθούν γρατζουνιές και τσιμπήματα από τα έντομα. Σε περίπτωση έντονης ηλιοφάνειας, μην ξεχνάτε την αντιηλιακή προστασία και τη χρήση καπέλου.

Με τις συχνές βόλτες στη φύση το παιδί σας:
– Aναπτύσσει την ευαισθησία που θα του επιτρέψει να χαίρεται και να σέβεται το ίδιο το φυσικό περιβάλλον

– Εκτονώνει την ενεργητικότητά του

– Παίζει και ταυτόχρονα κάνει σωματική άσκηση

– Λαμβάνει νέες γνώσεις, ανακαλύπτει τις αισθήσεις του και καλλιεργεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του

Σύμφωνα με έρευνες, παιδιά που περνούν χρόνο έξω στη φύση είναι πιο χαρούμενα, πιο ήρεμα, πιο υγιή, πιο δημιουργικά και έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Εν τέλει, μην ξεχνάτε, πως το παιδί που μαθαίνει να αγαπά και να σέβεται τη φύση θα εξελιχθεί σε έναν ενήλικα που αγαπά και σέβεται τους συνανθρώπους του.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: