(Δημοσίευση στο περιοδικό “Ομοιοπαθητικά Νέα” της Ελληνικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής / τεύχος 40)

Η ακμή είναι μία νόσος του δέρματος, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων και γι αυτό παρατηρείται σε περιοχές του σώματος όπου οι συγκεκριμένοι αδένες αφθονούν, όπως πρόσωπο, θώρακα και ράχη. Ανάλογα με τη βαρύτητα των δερματικών αλλοιώσεων, διαχωρίζεται σε ήπια (σκουρόχρωμα ή λευκά στίγματα που εξελίσσονται σε σπυράκια), μέτρια (σπυράκια σε μεγαλύτερη έκταση) ή βαριά (φλύκταινες, οζίδια, κύστεις). Παρότι διάφοροι παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ή την επιδείνωση της ακμής (κληρονομικότητα, άγχος, φάρμακα, ακατάλληλα καλλυντικά), πρέπει να γνωρίζετε, ότι οι χαρακτηριστικές δερματικές εκδηλώσεις της αποτελούν έκφραση μιας βαθύτερης διαταραχής του οργανισμού.
Η ακμή είναι ιδιαίτερα συχνή στην εφηβεία και στην πλειονότητα των περιπτώσεων υποχωρεί σταδιακά με το πέρας της. Εμφανίζεται συνηθέστερα στις ηλικίες 14-17 ετών στα κορίτσια και 16-19 ετών στα αγόρια. Γενικά ο έφηβος, λόγω της μεταβατικής περιόδου στην οποία βρίσκεται, αντιλαμβάνεται τα διάφορα γεγονότα της ζωής του με διαφορετικά κριτήρια, μεγενθύνοντάς τα και δίνοντάς τους μια πιο «σκοτεινή» απόχρωση από αυτή που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η ακμή, ανεξάρτητα από το βαθμό σοβαρότητάς της, να επηρεάζει αρνητικά το συναισθηματικό του κόσμο. Ο νέος παρουσιάζει χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και διακατέχεται από στρες και φόβο για το αν θα είναι αρεστός στους συνομηλίκους του και ιδιαίτερα στο αντίθετο φύλο. Συχνά, η ανασφάλεια αυτή είναι συνυφασμένη με εξάρσεις θυμού, χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο και τάσεις απομόνωσης. Επίσης, είναι γνωστό, ότι οι έφηβοι με ακμή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη σε αντίθεση με τους συνομηλίκους τους χωρίς δερματολογικά προβλήματα.

Στην περίπτωση της ακμής, υπάρχουν κάποιες γενικές πρακτικές οδηγίες που μπορεί να ευνοήσουν την ύφεση των δερματικών βλαβών. Αρχικά, προτείνεται η χρήση ειδικών προϊόντων καθαρισμού και στη συνέχεια καλό στέγνωμα του δέρματος χωρίς τρίψιμο με μια καθαρή πετσέτα. Αποφεύγετε να επεμβαίνετε στις βλάβες, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνσή τους καθώς και το σχηματισμό μονίμων ουλών. Επίσης, γενικά καλό είναι, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας αν δεν τα έχετε πλύνει πριν. Προσπαθήστε να διατηρείτε τα μαλλιά σας καθαρά και περιορίστε την επαφή τους με το πρόσωπο, προκειμένου να αποφύγετε την εναπόθεση σκόνης ή πρόσθετης λιπαρότητας στους πόρους της επιδερμίδας του προσώπου.
Επειδή ακριβώς η ακμή αποτελεί την έκφραση μιας βαθύτερης διαταραχής του οργανισμού, οι παραπάνω οδηγίες μπορούν να συμβάλλουν στην ύφεση αλλά όχι στην ουσιαστική επίλυση των δερματικών αλλοιώσεων. Η Ομοιοπαθητική Ιατρική αποτελεί μία εναλλακτική μέθοδο με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την ουσιαστική εξάλειψη των δερματικών αυτών βλαβών. Αντιμετωπίζει τον ασθενή εξατομικευμένα, χορηγώντας την κατάλληλη αγωγή, με βάση το σύνολο των συμπτωμάτων σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού (σωματικό, ψυχικό και διανοητικό). Η ολιστική αυτή προσέγγιση συνεπάγεται βαθιά δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου, εξισορρόπηση της διαταραχής του οργανισμού και κατά συνέπεια, μόνιμη επίλυση της ακμής. Επίσης, μέσω της συνολικής δράσης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου, επιτυγχάνεται επίλυση όχι μόνο της ακμής, αλλά και άλλων διαταραχών, είτε από το σωματικό, είτε από το ψυχοδιανοητικό επίπεδο.
Συμπερασματικά, η ύπαρξη της ακμής έχει γενικότερες επιπτώσεις στην ψυχική ισορροπία και στην ποιότητα ζωής του ατόμου. Στη σημερινή υλιστική κοινωνία η ομορφιά του εσωτερικού κόσμου θυσιάζεται στο βωμό της άμεμπτης εξωτερικής εμφάνισης, με αποτέλεσμα οι έφηβοι, μοναχικοί ταξιδιώτες της μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, να υποβαστάζουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της τελειοθηρίας. Οφείλουμε αρχικά ως γονείς να αντικατοπτρίσουμε στα παιδιά μας τις αρετές τους και να τα βοηθήσουμε να τις καλλιεργήσουν με το χρόνο. Επίσης, τα παραπάνω επιβάλλουν την ανάγκη για ουσιαστική και έγκαιρη επίλυση της ακμής, η οποία καλό είναι να επιτυγχάνεται στην εφηβεία, έτσι ώστε ο οργανισμός που ακόμα αναπλάθεται να αποκτά τις καλύτερες βάσεις πριν την ενηλικίωση. Η Ομοιοπαθητική, δρώντας ολιστικά και χρησιμοποιώντας φάρμακα χωρίς παρενέργειες, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό συνεργό τόσο στην εξάλειψη των δερματολογικών βλαβών της ακμής, όσο και στην ανάκτηση της εσωτερικής ισορροπίας των νέων, του ενεργού δυναμικού που επιφορτώνεται με την πρόοδο και την εξέλιξη της κοινωνίας μας.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: