Μολονότι η επιστήμη έχει επιτελέσει γενικά τεράστια πρόοδο, η συχνότητα των αλλεργικών παθήσεων στη σύγχρονη εποχή εμφανίζεται αυξανόμενη. Οι αλλεργίες διαταράσσουν σημαντικά τόσο την καθημερινή ομαλή λειτουργικότητα του ατόμου, όσο και την αρμονία του ύπνου του, με αποτέλεσμα την επιτακτική ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και επίλυσή τους.
Η αλλεργία έγκειται σε μία ενδογενή ή επίκτητη τάση του οργανισμού να αναγνωρίζει ως εχθρικές, ουσίες φυσιολογικά ανεκτές για το μέσο πληθυσμό, παρουσιάζοντας αντιδράσεις «εσφαλμένες» και αυξημένης έντασης. Όταν ο οργανισμός, του οποίου η γενικότερη λειτουργία της άμυνας έχει διαταραχθεί, έρθει σε επαφή με τις αλλεργιογόνες ουσίες, είτε μέσω της αναπνευστικής ή πεπτικής οδού ή μέσω του δέρματος, εκδηλώνει συμπτώματα φλεγμονής, διαφορετικής έκφρασης και έντασης από άτομο σε άτομο. Στις συνηθέστερες αλλεργικές εκδηλώσεις συγκαταλέγεται η επιπεφυκίτιδα, η ρινίτιδα, το άσθμα και οι δερματικές βλάβες (κνίδωση, ατοπική δερματίτιδα). Τα κύρια υπεύθυνα αλλεργιογόνα για τα συμπτώματα της άνοιξης είναι αυτά που προέρχονται από γύρεις διαφόρων φυτών και δέντρων (π.χ. γρασίδι, ελιά, κυπαρίσσι), ακάρεα της οικιακής σκόνης (αφθονούν στο στρώμα, κλινοσκεπάσματα, χαλιά, χνουδωτά παιχνίδια), κατοικίδια ζώα (π.χ. επιθήλια και εκκρίσεις γάτας, σκύλου) και σπόρους μυκήτων (μούχλας).
Οι θεραπευτικές προσπάθειες της Αλλεργιολογίας για την αντιμετώπιση των αλλεργικών εκδηλώσεων στηρίζονται στην αποφυγή του υπευθύνου αλλεργιογόνου, στη χρήση φαρμακευτικής χημικής αγωγής και στην ανοσοθεραπεία ή θεραπεία απευαισθητοποίησης.


Σε περίπτωση ευαισθησίας στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα βασικά μέτρα αποφυγής που μπορούν να ληφθούν είναι ο τακτικός καθαρισμός των κλινοσκεπασμάτων, η χρήση ειδικών καλυμμάτων σε στρώμα και μαξιλάρι, η αφαίρεση χαλιών, μοκετών, κουβερτών, χνουδωτών παιχνιδιών κ.λ.π., καθώς και ο καλός αερισμός του υπνοδωματίου. Σε άτομα με ευαισθησία στη γύρη των δέντρων και των φυτών, συστήνεται η ελαχιστοποίηση της εξόδου στην εξοχή. Τα παιδιά κατά την επαφή με τη φύση πρέπει να αποφεύγουν να περπατούν ξυπόλυτα ή να κυλιούνται στα χόρτα και καλό είναι να αλλάζουν τα ρούχα τους αμέσως μετά το παιχνίδι. Επιπλέον, προτείνεται η αποφυγή απλώματος ρούχων και κλινοσκεπασμάτων σε εξωτερικούς χώρους κατά την εποχή της γυρεοφορίας, καθώς και η αποφυγή αερισμού των εσωτερικών χώρων νωρίς το πρωί και στο τέλος της ημέρας, όταν η πυκνότητα της γύρης φτάνει στο μέγιστο βαθμό. Εν τέλει, στους εσωτερικούς χώρους επιβάλλεται η χρήση κλιματιστικών με ειδικά φίλτρα, καθώς και ο συχνός καθαρισμός τους.
Με βάση την Κλασσική Ιατρική, η συνήθης φαρμακευτική αγωγή αντιμετώπισης των αλλεργικών συμπτωμάτων στηρίζεται στη χρήση αντισταμινικών ή κορτιζονούχων σκευασμάτων, τα οποία ουσιαστικά καταστέλλουν τις αντιδράσεις του οργανισμού, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν την αιτία, δηλαδή τη γενικότερη διαταραχή του οργανισμού. Το αποτέλεσμα είναι η πρόσκαιρη ανακούφιση, οι αλλεπάλληλες υποτροπές και όχι η ριζική θεραπεία. Από την άλλη, η ανοσοθεραπεία στοχεύει στην απευαισθητοποίηση του οργανισμού έναντι συγκεκριμένων αλλεργιογόνων και δρα μέσω της χορήγησης εκχυλισμάτων υποδορίως είτε με τη μορφή υπογλωσσίων σταγόνων. Η θεραπεία διενεργείται σε επιλεγμένους ασθενείς με ελάχιστες ευαισθησίες ή μονοευαισθησίες και διαρκεί περίπου 3-5 έτη.

Παρά τις προαναφερθείσες διαθέσιμες θεραπευτικές επεμβάσεις της Κλασσικής ιατρικής, οι αλλεργικές αντιδράσεις παραμένουν ιδιαίτερα δυσεπίλυτες, με συνέπεια τη σημαντική έκπτωση της ποιότητας ζωής παιδιών και ενηλίκων. Καλό είναι να γνωρίζετε, πως η Ομοιοπαθητική ιατρική φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στην επίλυση των αλλεργιών. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αρχικά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανακουφίζουν τον ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Στη συνέχεια, ενισχύοντας σταδιακά το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, θεραπεύουν την πραγματική αιτία της αλλεργίας, που είναι η νοσηρή προδιάθεση του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα, το άτομο δεν επηρεάζεται πλέον από όλους εκείνους τους παράγοντες που προκαλούσαν την έκλυση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο που επιλέγεται για κάθε ασθενή εξαρτάται τόσο από την ιδιοσυγκρασία του τελευταίου, όσο και από τον εξατομικευμένο τρόπο εκδήλωσης των αλλεργικών συμπτωμάτων.
Ειδικά όσον αφορά στην παιδική αλλεργία, η Ομοιοπαθητική ιατρική βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θεραπευτικές επιλογές. Τα αλλεργικά νεογνά, βρέφη και παιδιά διαθέτουν ένα ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και παρουσιάζουν ταυτόχρονα ιστορικό ελάχιστης ή μηδενικής χρήσης χημικών φαρμάκων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται στην ομοιοπαθητική αγωγή άμεσα και εντυπωσιακά. Επίσης, μέσω της ολιστικής προσέγγισης της Ομοιοπαθητικής ιατρικής, επιτυγχάνεται όχι μόνο μόνιμη επίλυση των αλλεργιών, αλλά και μεγαλύτερη ευεξία, τόσο σωματική όσο και ψυχική.
Η ενίσχυση του παιδικού οργανισμού έγκαιρα, μέσω της ομοιοπαθητικής αγωγής, με φυσικό τρόπο και χωρίς παρενέργειες, αποτελεί μία υποθήκη για το μέλλον των παιδιών. Ένας υγιής παιδικός οργανισμός δίνει τη σκυτάλη σε έναν εξισορροπημένο ενήλικα οργανισμό, ικανό να ανταπεξέλθει με επιτυχία στο σκόπελο των απαιτήσεων της ζωής.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: