Οι Παιδίατροι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποφύγουμε να δώσουμε φάρμακα στα παιδιά. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που η λήψη τους είναι απαραίτητη. Μπορούμε να συστήσουμε στο γονέα την κατάλληλη θεραπεία, αλλά δυστυχώς, δεν μπορούμε να του διδάξουμε τον ιδανικό τρόπο για να πείσει το παιδί να την ακολουθήσει. Πολλοί είναι οι μικροί ασθενείς, οι οποίοι αναγνωρίζοντας την ανησυχία του γονιού για την αρρώστια του, εκμεταλλεύονται την αδυναμία του και αρνούνται πεισματικά να λάβουν την αγωγή τους. Κάποιοι γονείς διαθέτουν την κατάλληλη υπομονή προκειμένου να «λυγίσουν» την άκαμπτη αντίσταση του παιδιού τους και να το πείσουν ότι πρέπει να πιεί πχ το σιροπάκι με την απαίσια γεύση. Κάποιοι άλλοι γονείς, αντιθέτως, νιώθουν ανίσχυροι, τα χάνουν μπροστά σε αυτή την άρνηση του μικρού τους και μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο πανικού και απόγνωσης. Τι πρέπει όμως να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί αρνείται να πάρει το φάρμακο του; Ποιοι είναι οι κανόνες της ορθής χορήγησης φαρμάκων στα παιδιά;
Καταρχήν, η σωστή ενημέρωση από την Παιδίατρο αποτελεί το κλειδί για την ασφαλή χορήγηση του φαρμάκου. Η παιδίατρος πρέπει να ενημερώνει με λεπτομέρεια τους γονείς για τη φαρμακευτική αγωγή, ώστε οι ίδιοι να γνωρίζουν το είδος του φαρμάκου, τον τρόπο δράσης του, τη δόση, τη συχνότητα και χρονική διάρκεια χορήγησης, τη δυνατότητα συγχορήγησής του με άλλα φάρμακα, τροφές και υγρά, καθώς και τις πιθανές παρενέργειες. Οι γονείς από την πλευρά τους, πρέπει να ενημερώνουν την Παιδίατρο για πιθανές αλλεργίες από το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό, καθώς και για την ταυτόχρονη λήψη άλλων φαρμάκων.

Πώς θα χορηγήσω σωστά το φάρμακο στο παιδί μου;
Γενικά, προτιμάται η χορήγηση με τη βοήθεια σύριγγας ή δοσομετρητή, εάν εμπεριέχεται στη συσκευασία του φαρμάκου. Τα κουτάλια καλό είναι να αποφεύγονται, διότι έχουν διαφορετική περιεκτικότητα το καθένα και είναι δύσκολο να υπολογιστεί η ακριβής ποσότητα χορήγησης. Τους πρώτους μήνες ζωής τα μόνα υγρά που έχει γευτεί το μωρό σας είναι το μητρικό ή το ξένο γάλα και ίσως το νερό και γι’ αυτό η γεύση του φαρμάκου τού είναι εντελώς άγνωστη. Επειδή όμως αδυνατεί να προβάλει ιδιαίτερες αντιστάσεις, δεν θα δυσκολευτείτε στη χορήγηση της αγωγής. Ακουμπήστε το μωρό στα γόνατά σας σε καθιστή θέση και τοποθετήστε τη σύριγγα ή το δοσομετρητή στη γωνία του στόματός του. Πιέστε απαλά το έμβολο ώστε να προωθηθούν οι σταγόνες του φαρμάκου στο λαιμό του μωρού, παρατηρώντας το ίδιο να παρουσιάζει καταποτικές κινήσεις. Μην επιχειρείτε να επισπεύσετε την διαδικασία γιατί μπορεί το φάρμακο να εξέλθει πολύ γρήγορα και να πνίξει το μωρό. Κατά τη χορήγηση φαρμάκου σε μεγαλύτερα παιδιά βεβαιωθείτε πως το παιδί είναι όρθιο ή καθιστό σε γωνία 45 μοιρών όταν λαμβάνει το φάρμακο, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμονής. Τοποθετήστε το σιρόπι στο πλάι του στόματος και σταδιακά πιέστε το έμβολο της σύριγγας ή του δοσομετρητή. Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάσει εμέτους ή γουλιές σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατάποση, μπορείτε να ξαναχορηγήσετε το φάρμακο, πάντα σε συνεννόηση με την Παιδίατρό σας. Τα μεγαλύτερα παιδιά που παρουσιάζουν μια σχετική αυτονομία, μπορούν να λάβουν μόνα τους το φάρμακό τους, πάντα υπό την επίβλεψή σας, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν την εφηβική ηλικία.

Πώς θα χορηγήσω εύκολα το φάρμακο στο παιδί μου;
Αν όμως παρά τις προσπάθειές σας το μικρό σας αντιστέκεται πεισματικά στη λήψη της θεραπείας, υπάρχουν μερικές έξυπνες κινήσεις έτσι ώστε να του αλλάξετε γνώμη και να το οδηγήσετε να λάβει, όσο πιο αδιαμαρτύρητα γίνεται, το φάρμακό του!
♦ Στην περίπτωση φαρμάκων με δυσάρεστη γεύση, μπορείτε να τα αναμίξετε με μικρή ποσότητα του αγαπημένου υγρού του παιδιού, εάν αυτό επιτρέπεται. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή ανάδευση του μείγματος, ώστε να μην παραμείνει η φαρμακευτική ουσία στα τοιχώματα ή στον πάτο του ποτηριού, καθώς και η κατανάλωση όλης της ποσότητας που προσφέρεται, ώστε να λαμβάνεται το σύνολο της συνιστώμενης δόσης.
♦  Για να επικαλυφθεί η δυσάρεστη γεύση, μπορείτε να δώσετε στο παιδί μικρή ποσότητα χυμού, ή άλλου υγρού που προτιμάει, αμέσως μετά τη λήψη του φαρμάκου. Λάβετε υπόψη ότι η διατήρηση του φαρμάκου στο ψυγείο, όταν επιτρέπεται, μπορεί να μειώσει την άσχημη γεύση του.
♦ Ανακοινώστε με απλό τρόπο την στιγμή της χορήγησης της δόσης και προτιμήστε εκφράσεις όπου υπάρχει δυνατότητα επιλογής: “Θα πάρεις το φάρμακο σου πριν ή μετά το πρωινό σου;” ή “Θέλεις χυμό μήλου ή χυμό πορτοκαλιού για να πάρεις το φάρμακο σου σήμερα;”.
♦ Σε παιδιά νηπιακής τουλάχιστον ηλικίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιβράβευση! Υποσχεθείτε του ένα μικρό δωράκι, όπως ένα εντυπωσιακό αυτοκόλλητο ή μια λιχουδιά για κάθε δόση που λαμβάνει ή για κάθε ημέρα επιτυχημένης αγωγής, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κίνητρο που θα διευκολύνει τη διαδικασία.
♦ Eξίσου αποτελεσματική μπορεί να είναι και η απόσπαση της προσοχής του παιδιού: για παράδειγμα, βάλτε το να δει την αγαπημένη του παιδική εκπομπή, διαβάστε του ένα παραμύθι ή παίξτε μαζί του ένα παιχνίδι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αντιστέκεται λιγότερο. Ωστόσο, χρειάζεται να τηρείτε κάποιο μέτρο, για να μη θεωρεί το παιδί ότι για να λάβει το φάρμακο πρέπει υποχρεωτικά να έχει πρώτα όλες αυτές τις παροχές.
♦ Δοκιμάστε επίσης να αλλάξετε τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου, για να μειωθεί η προσοχή του και κατ επέκταση η αντίστασή του. Αν χορηγείτε π.χ. το φάρμακο με δοσομετρητή χρησιμοποιήστε τη σύριγγα και αντιστρόφως. Συχνά, αρκεί η τοποθέτηση του φαρμάκου σε ένα κύπελλο με τον αγαπημένο ήρωα του παιδιού ή σε ένα χρωματιστό κουτάλι για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εάν το μικρό σας, παρά τις προσπάθειές σας, συνεχίζει να παρουσιάζει αρνητική συμπεριφορά, κάνετε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα.
♦ Ενδεχομένως, δώστε πρωτοβουλία στον άλλο γονιό να αναλάβει την κατάσταση. Όταν οι γονείς αναλαμβάνουν εναλλάξ την χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, δίνεται η δυνατότητα στον έναν γονιό να ξεκουράζεται, ενώ παράλληλα το παιδί αντιλαμβάνεται ότι και οι δύο γονείς του είναι σύμφωνοι και γνωρίζουν να χειρίζονται την κατάσταση.
♦ Σε μεγαλύτερα παιδιά προσπαθήστε να διερευνήστε με ηρεμία τους λόγους που το παιδί σας αρνείται να λάβει την αγωγή του.

Προσοχή! Λάβετε υπόψιν ότι το παιδί, παρόλη την αντιδραστική συμπεριφορά του, δεν πρέπει ποτέ να αισθανθεί υπεύθυνο για την ασθένειά του. Οι φωνές, οι απειλές και η τιμωρία δεν είναι αποτελεσματικές μέθοδοι και επιδεινώνουν την αρνητική του στάση. Aκόμα και αν την πρώτη φορά έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, η επόμενη σας προσπάθεια είναι πολύ πιθανό να συνοδευτεί από αποτυχία. Προσπαθήστε να “περάσετε” στο παιδί σας ότι η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί μία καθημερινή ανάγκη, όπως πχ το πλύσιμο των δοντιών. Επίσης, είναι λάθος να προσπαθείτε να ξεγελάσετε το παιδί σας, λέγοντάς του ότι το υγρό με τη δυσάρεστη συχνά γεύση είναι ένα σοκολατούχο ρόφημα ή αναψυκτικό! Κατ’ αυτόν τον τρόπο του δημιουργείτε επικίνδυνους συνειρμούς. Είναι προτιμότερο να του πείτε την καθαρή αλήθεια. Εν τέλει, μην παζαρεύετε και μην δωροδοκείτε. Με τον τρόπο αυτό, δίνετε στο παιδί το μήνυμα πως το να πάρει το φάρμακο είναι κάτι που μπορεί να διαπραγματεύεται, ενώ ουσιαστικά δεν είναι.
Να ξέρετε, ότι αν παρουσιάζεστε αποφασισμένοι μπροστά στο παιδί σας, αυτό αργά ή γρήγορα θα ενδώσει στις υποδείξεις σας. Όταν ολοκληρώσετε την αποστολή σας, μην ξεχάσετε να του δώσετε μια σφιχτή αγκαλιά και συγχαρητήρια που τα κατάφερε, ή μάλλον που τα καταφέρατε και οι δυο σας!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: