Το μωρό σας θα περάσει από αρκετά διακριτά στάδια ανάπτυξης ώσπου ν’αρχίσει να μιλά. Η ανάπτυξη των λεκτικών ικανοτήτων απαιτεί γνωστική, κοινωνική και κινητική ανάπτυξη. Το μωρό πρέπει να είναι σε θέση να κατανοεί, να επεξεργάζεται τις πληροφορίες και να μπορεί να επικοινωνεί, καθώς και να έχει έλεγχο των δεκάδων διαφορετικών μυών που εμπλέκονται στην παραγωγή λεκτικών ήχων.
Όλα τα μωρά μπορούν να κλάψουν τη στιγμή της γέννησής τους. Το κλάμα είναι ο πρωταρχικός τρόπος επικοινωνίας. Αν ακούσετε, όμως, προσεκτικά, το νεογέννητο μωρό σας, θα παρατηρήσετε ότι παράγει και άλλους ήχους, όπως κραυγούλες ή σιγανά κλαψουρίσματα και ρεψίματα. Κάνοντας αυτούς τους πρώτους ήχους, εξασκείται στη χρήση του στόματος και της γλώσσας του, πιέζοντας τα χειλάκια του σχεδόν ρυθμικά. Καθώς το μωρό σας αποκτά έλεγχο σταδιακά, οι ήχοι του γίνονται πιο επιτηδευμένοι.
Γύρω στον 3ο με 4ο μήνα το μωρό σας γελά ανταποκρινόμενο και σας διασκεδάζει με νέους ήχους όταν παίζετε μαζί του. Θα δείτε ότι όταν μιλάτε στο μωρό σας, περιμένει να τελειώσετε κι έπειτα ανταποκρίνεται με ήχους, δημιουργώντας έτσι μια μορφή διαλόγου. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο εκμάθησης του διαλόγου. Αν δεν του δίνετε την ευκαιρία της απόκρισης σε αυτόν τον διάλογο, πιθανότατα θα απογοητευτεί και θα βάλει τα κλάματα. Στον 5ο μήνα συνήθως μιλά γρήγορα και απερίσκεπτα, χωρίς νόημα. Από τον 6ο μήνα και στη συνέχεια αρχίζει σταδιακά να χρησιμοποιεί επαναλαμβανόμενες συλλαβές και να μιμείται ήχους, μέχρι τους 12 μήνες περίπου, όταν θα πει την πρώτη του λεξούλα.

Για την ενθάρρυνση της ομιλίας, προσπαθήστε να μιλάτε στο μωρό σας από τη στιγμή της γέννησής του και να ανταποκρίνεστε στις προσπάθειές του να επικοινωνήσει μαζί σας. Κάθε φορά που έχετε βλεμματική επαφή, προσπαθήστε να μιλάτε καθαρά, έτσι ώστε το μικρό σας να διακρίνει τις εκφράσεις του προσώπου σας που συνοδεύουν τον λόγο. Μην χρησιμοποιείτε την «μωρουδιακή» γλώσσα, διότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο παιδί να διδάσκονται λάθος οι λέξεις. Κάνετε παύσεις συχνά, ώστε να έχει τη δυνατότητα να σας κατανοήσει και να επικοινωνήσει μαζί σας. Κατ’αυτόν τον τρόπο, επίσης, του δείχνετε ότι το ακούτε. Κάθε φορά που σας δείχνει κάτι, ονοματίστε το ή όταν «μπαμπαλίζει» δείχνοντας κάτι, ονομάστε το καθαρά, 2-3 φορές. Μιλάτε του διαρκώς, περιγράφοντας ό,τι κάνετε, όταν πχ, το αλλάζετε, το ταΐζετε ή όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι και εκείνο σας παρακολουθεί. Όταν βγαίνετε βόλτα, περιγράψτε του με ζωηρό τρόπο ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Χρήσιμο είναι επίσης να προσπαθήστε να αναπτύξετε τις δεξιότητες ακοής του μωρού. Πχ. όταν ένα αεροπλάνο πετάει πάνω από το κεφάλι του ή όταν χτυπά το κουδούνι πόρτας, του τα επισημαίνετε. Αυτό το βοηθά να κατανοήσει τον κόσμο των ήχων και να μάθει ταυτόχρονα νέες λέξεις. Χρήσιμο στην εξέλιξη του λόγου είναι, επίσης, το ξεφύλλισμα εικονογραφημένων βιβλίων, κυρίως αυτών με μεγάλες, φωτεινές εικόνες ή ήχους, που τραβούν την προσοχή των μωρών. Να ξέρετε πως όταν το μικρό σας αρχίζει να ψελλίζει τις πρώτες του λέξεις, το πιθανότερο είναι, ότι θα τις λέει λίγο λάθος ή μισές. Εσείς επαναλαμβάνετε διακριτικά αυτό που λέει με το σωστό τρόπο, χωρίς να είσαστε επικριτικοί. Λάβετε υπόψιν, ότι η ενθάρρυνση της ομιλίας πρέπει να γίνεται διακριτικά, μέσα από την καθημερινή ρουτίνα του μωρού. Αν το πιέσετε για να σας μιλήσει, πολύ πιθανόν να του μεταδώσετε το άγχος και τους προβληματισμούς που σας έχουν δημιουργηθεί, κάτι το οποίο μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Εν τέλει, όταν οι γονείς μιλούν στα παιδιά τους από τη γέννησή τους, δεν ευνοούν μόνο την ανάπτυξη του λόγου τους, αλλά θέτουν τις βάσεις για μία καλύτερη επικοινωνιακή ικανότητα στο μέλλον μεταξύ γονέα και παιδιού.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: