Το ξύλο δεν βγήκε από τον Παράδεισο, αντίθετα, αποτελεί το εισιτήριο για την κόλαση στη ζωή των μικρών και μεγαλυτέρων παιδιών. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να “εξημερώσουν” το παιδί τους είναι το ξύλο. Ωστόσο, δεν αντιλαμβάνονται ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να καταστρέψει τη συμπεριφορά, την προσωπικότητα, την ψυχική ισορροπία και ολόκληρη τη ζωή των παιδιών τους. Τα παιδιά σας μαθαίνουν μέσα από τους ρόλους των γονιών τους ότι η σωματική τιμωρία αποτελεί αποδεκτό τρόπο έκφρασης αρνητικών συναισθημάτων και επίλυσης αντιπαραθέσεων ή συγκρούσεων. Χτυπώντας τα, τα μαθαίνετε να χτυπούν και αυτά τα δικά τους παιδιά όταν μεγαλώσουν.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ένα παιδί παρουσιάζει αρνητική συμπεριφορά, είναι γιατί υπάρχει κάποια αιτία (π.χ. πεινάει, νυστάζει, είναι κουρασμένο ή αδιάθετο), οπότε προσπαθήστε να την ανακαλύψετε και να την λύσετε χρησιμοποιώντας ήπια μέσα. Επίσης, η τιμωρία με ξυλοδαρμό δεν αφήνει το παιδί να μάθει ότι μια διαφωνία ή μια σύγκρουση επιλύεται με διάλογο και επικοινωνία και επηρεάζει αρνητικά τη σχέση παιδιού-γονιού, αφού είναι δύσκολο για το παιδί να αντιληφθεί, πώς γίνεται να το αγαπούν και ταυτόχρονα να το χτυπούν και να το πληγώνουν. Επίσης, όταν η τιμωρία με ξυλοδαρμό δεν πετυχαίνει και ο γονιός δεν έχει άλλες εναλλακτικές μεθόδους, τότε η συχνότητα της τιμωρίας αυτής μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε σοβαρή σωματική κακοποίηση του παιδιού. Επιπλέον, η σωματική τιμωρία ενισχύει το επικίνδυνο και άδικο μήνυμα ότι «ο πιο δυνατός επιβάλλεται γιατί μπορεί και το κάνει» και ότι είναι αποδεκτή η λογική να πληγώνουμε κάποιον επειδή τυχαίνει να είναι μικρότερος και πιο αδύναμος από εμάς.

Εξασκώντας σωματική βία στο παιδί σας, αυτό αποθηκεύει μέσα του την οργή και την αγανάκτηση που δεν βρήκε τρόπους να εκφραστεί και πολλές φορές εξελίσσεται σε έναν θυμωμένο και αντιδραστικό έφηβο με συχνότερα προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητας και κατάθλιψης σε σύγκριση με εφήβους στους οποίους οι γονείς δεν εξασκούσαν σωματική βία κατά την παιδική ηλικία. Αν θέλετε να ασκήσετε πειθαρχία στα παιδιά σας υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι, όπως:
– Εξηγήστε στο παιδί γιατί οι κανόνες είναι σημαντικοί. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ακολουθήσει τους κανόνες αν μπορεί να τους καταλάβει.
– Δώστε έμφαση στο ότι οι κανόνες θα το ωφελήσουν. Ο κανόνας για παράδειγμα ότι πρέπει να πάει για ύπνο θα το βοηθήσει την επόμενη να έχει ενέργεια και δύναμη για να παίξει.
– Τηρήστε τους κανόνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν έχετε βάλει όρια σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας τα σέβεται στις περισσότερες περιπτώσεις (π.χ. την ώρα του ύπνου). Τα παιδιά χρειάζεται να ζουν με σταθερές αξίες και συγκεκριμένα όρια. Αυτά τα δύο στοιχεία τους παρέχουν ασφάλεια. Θα ήταν εξωπραγματικό βέβαια αν πούμε ότι τα παιδιά δεν θα τολμήσουν να ξεφύγουν από αυτά τα όρια. Γι’ αυτό θα πρέπει να κρατήσετε σταθερά τα όρια λέγοντας “όχι”, αλλά η βάση του “όχι” να είναι θετική. Δηλαδή να τονίζετε στα παιδιά τι μπορούν να κάνουν και όχι τι δεν μπορούν να κάνουν.
– Πάρτε μέτρα αν το παιδί σας παραβιάζει τακτικά τους κανόνες. Αν το έχετε προειδοποιήσει ότι θα του αφαιρέσετε κάποια προνόμια (π.χ. με το να μην του δώσετε κάτι που θέλει όπως μία βόλτα στο πάρκο) τότε κρατήστε τον λόγο σας. Οι χωρίς αντίκρισμα απειλές του διδάσκουν μόνον, ότι δεν εννοείτε όσα λέτε.
– Χρησιμοποιήστε μικρές ανταμοιβές και επαίνους για να ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά. Φροντίστε ωστόσο οι ανταμοιβές όπως και οι τιμωρίες να δίνονται τη σωστή στιγμή. Θα είναι και τα δύο αποτελεσματικά όταν δίνονται αμέσως, παρά όταν περάσουν δυο ώρες από το συμβάν.

Εν τέλει, λάβετε υπόψη, ότι για να αναθρέψετε το παιδί σας σωστά, πρέπει να του αφιερώσετε περισσότερο χρόνο, αυξάνοντας κατ’αυτόν τον τρόπο την επίδραση που έχετε επάνω του. Τα γερά θεμέλια μιας υγιούς προσωπικότητας βασίζονται στην αγάπη, το σεβασμό και τη σωστή επικοινωνία και όχι στο φόβο και την απειλή για σωματική τιμωρία. Η ανατροφή ενός παιδιού είναι το πιο σημαντικό έργο που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας. Ας γίνει σωστά!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: