Ας το παραδεχτούμε! Νιώθουμε μεγάλη ανακούφιση όταν τελικά η Παιδίατρος μάς συστήσει να δώσουμε αντιβίωση στο άρρωστο παιδί μας. Λες και το άσπρο ή ροζ σιροπάκι, που πολλές φορές προκαλεί απέχθεια στο μικρό μας, είναι η μαγική ασπίδα προστασίας για τους χειρότερους εχθρούς…

Η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας είναι ιογενούς αιτιολογίας και δεν χρήζουν χορήγησης αντιβιοτικών. Μα γιατρέ.. “έχει σαράντα πυρετό και δεν πέφτει”, “πέρασε το τριήμερο και έχει ακόμα πυρετό”, δεν θα δώσουμε αντιβίωση; Όχι αγαπημένοι μου γονείς, εάν το αίτιο της νόσου είναι μία ίωση, δεν θα δώσουμε αντιβίωση! Εξάλλου η χρήση των αντιβιοτικών ενδείκνυται αποκλειστικά για τη θεραπεία των μικροβιακών λοιμώξεων. Οι ιογενείς λοιμώξεις πρέπει απλά να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους και αντιμετωπίζονται συμπτωματικά, χρησιμοποιώντας ρινοπλύσεις, αντιπυρετικά, αναλγητικά φάρμακα, κτλ. Μια ιογενής λοίμωξη μπορεί βέβαια να χρειαστεί αντιβιοτική αγωγή, εάν στη συνέχεια παρουσιάσει επιπλοκές, αλλά αυτό κρίνεται από την Παιδίατρο στην πορεία, ανάλογα με την εξέλιξη των συμπτωμάτων της νόσου και της κλινικής εικόνας του παιδιού. Η χορήγηση αντιβιοτικών προληπτικά, ώστε μια ιογενής λοίμωξη να μην εξελιχθεί σε μικροβιακή, είναι επίσης λάθος. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών δημιουργεί τη λεγόμενη «μικροβιακή αντοχή», δηλαδή ευνοεί τη δημιουργία δυνατότερων μικροβίων που αντιστέκονται στη δράση των αντιβιοτικών και μειώνουν ή ακόμα και καταργούν την αποτελεσματικότητά τους.
Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά στην μικροβιακή αντοχή, καθώς μεγάλο ποσοστό των αντιβιώσεων που συνταγογραφείται δεν είναι αναγκαίο. Η ευθύνη ανήκει τόσο στους επαγγελματίες υγείας, όσο και στους γονείς. Πολλοί γονείς, πιέζουν έντονα την Παιδίατρο για τη χορήγηση αντιβιοτικών κι όταν δεν λάβουν το μαγικό σιροπάκι για το μικρό τους, επισκέπτονται κάποιον άλλο Παιδίατρο, ο οποίος θα μπορέσει κατά την γνώμη τους να αξιολογήσει καλύτερα το παιδί τους χορηγώντας του αντιβίωση. Πρέπει να γνωρίζετε, πως το πιο εύκολο για έναν Παιδίατρο είναι να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό. Όμως, καλός γιατρός είναι αυτός που δίνει αντιβιοτικά εκεί όπου η χρήση τους είναι πραγματικά αναγκαία και την αποφεύγει στις περιπτώσεις εκείνες, όπου δεν υπάρχει πραγματικό όφελος για το παιδί σας. Ας μην κατηγορούμε όμως μόνο τους γονείς. Συχνά οι γιατροί δεν αφιερώνουν χρόνο για να εξηγήσουν στους γονείς με λεπτομέρεια τι σημαίνει ίωση, τι σημαίνει μικροβιακή λοίμωξη και γιατί το παιδί τους χρειάζεται ή όχι αντιβίωση.  Μην κατηγορούμε τους γονείς γιατί νομίζουν ότι τα φάρμακα είναι ανώδυνα, εφόσον ποτέ δεν τους επισημάναμε τις επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση τους.
Απευθυνθείτε σε έναν Παιδίατρο που πραγματικά εμπιστεύεστε και αφήστε τον να επιλέξει ελεύθερα για το αν θα χορηγήσει ή όχι αντιβιοτική αγωγή στο παιδί σας. Αυτός είναι επίσης που θα κρίνει το είδος της αντιβίωσης που θα χορηγηθεί, τη δοσολογία και τη διάρκεια της αγωγής. Κλείνοντας, να σας πληροφορήσω ότι υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού που βοηθούν το παιδί σας να γίνει πιο δυνατό, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνει λιγότερο και να χρειάζεται να λαμβάνει πολύ λιγότερα φάρμακα και ειδικά αντιβιοτικά!

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: