Ας το παραδεχτούμε! Νιώθουμε μεγάλη ανακούφιση όταν τελικά ο Παιδίατρος, μας συστήσει να δώσουμε αντιβίωση στο άρρωστο παιδί μας… Λες και το άσπρο ή ροζ σιροπάκι, που συνήθως προκαλεί απέχθεια στο μικρό μας, είναι η μαγική ασπίδα προστασίας για τους χειρότερους εχθρούς…

Με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών η ζωή της ανθρωπότητας άλλαξε σημαντικά. Κατέστη δυνατή η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αντιμετώπιση θανατηφόρων, μέχρι τότε, λοιμώξεων. Τα αντιβιοτικά, πράγματι, είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών -με την προϋπόθεση βέβαια ότι η χορήγησή τους είναι απαραίτητη και γίνεται με τον σωστό τρόπο.

Η χρήση των αντιβιοτικών ενδείκνυται αποκλειστικά για τη θεραπεία μικροβιακών λοιμώξεων. Η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας είναι ιογενούς αιτιολογίας και δεν χρήζουν αντιβιοτικής αγωγής. Οι ιογενείς λοιμώξεις πρέπει απλά να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους και αντιμετωπίζονται συμπτωματικά, χρησιμοποιώντας ρινοπλύσεις, αντιπυρετικά, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κτλ. Μια ιογενής λοίμωξη μπορεί βέβαια να επιπλακεί σε μικροβιακή και να χρειαστεί αντιβιοτική αγωγή αλλά αυτό κρίνεται από τον Παιδίατρο στην πορεία, ανάλογα με την εξέλιξη των συμπτωμάτων της νόσου και της κλινικής εικόνας. Η χορήγηση αντιβιοτικών προληπτικά, ώστε μια ιογενής λοίμωξη να μην εξελιχθεί σε μικροβιακή, είναι επίσης λάθος. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών δημιουργεί τη λεγόμενη «μικροβιακή αντοχή», δηλαδή ευνοεί τη δημιουργία δυνατότερων μικροβίων που αντιστέκονται στη δράση των αντιβιοτικών και μειώνουν ή ακόμα και καταργούν την αποτελεσματικότητά τους.

Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά στην μικροβιακή αντοχή, καθώς μεγάλο ποσοστό των αντιβιώσεων που συνταγογραφείται δεν είναι αναγκαίο. Η ευθύνη λοιπόν όλων είναι μεγάλη. Πρώτα ανήκει στους επαγγελματίες υγείας, αλλά μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι γονείς. Πολλοί, οι οποίοι πιστεύουν ότι το παιδί τους χρειάζεται αντιβιοτική αγωγή, όταν ο Παιδίατρος δεν την συστήσει, είναι πολύ πιθανό, να επισκεφθούν έναν άλλο Παιδίατρο, ο οποίος θα μπορέσει κατά την γνώμη τους να αξιολογήσει καλύτερα το παιδί τους χορηγώντας του αντιβίωση. Επίσης, πολλοί γονείς πιέζουν έντονα τον Παιδίατρο για την χορήγηση αντιβιοτικών μέσω τηλεφώνου. Πρέπει να γνωρίζετε, πως το πιο εύκολο για ένα γιατρό είναι να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό. Όμως, καλός γιατρός είναι αυτός, που δίνει αντιβιοτικά εκεί όπου η χρήση τους είναι πραγματικά αναγκαία και την αποφεύγει στις περιπτώσεις εκείνες, που δεν υπάρχει όφελος για το παιδί σας. Μην κατηγορούμε όμως μόνο τους γονείς. Συχνά οι γιατροί δεν αφιερώνουν χρόνο για να εξηγήσουν στους γονείς με λεπτομέρεια τι σημαίνει ίωση, τι σημαίνει μικροβιακή λοίμωξη, γιατί το παιδί τους χρειάζεται ή όχι αντιβίωση. Μην κατηγορούμε τους γονείς γιατί νομίζουν ότι τα φάρμακα είναι ανώδυνα, εφόσον, ποτέ δεν τους επισημάναμε τις επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση τους.
Απευθυνθείτε σε έναν Παιδίατρο που πραγματικά εμπιστεύεστε και αφήστε τον να επιλέξει ελεύθερα για το αν θα χορηγήσει ή όχι αντιβιωτική αγωγή στο παιδί σας. Αυτός είναι επίσης που θα κρίνει το είδος της αντιβίωσης που θα χορηγήσει, τη δοσολογία και τη διάρκεια της αγωγής. Εν τέλει, μην παραλείψετε να βρίσκεστε σε επικοινωνία μαζί του για οποιαδήποτε αλλαγή της κλινικής εικόνας του παιδιού.

© Copyright 2017 Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - by Good-Morning

Άμεση επικοινωνία        6981 080369

Τελευταία ανάρτηση: